Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bjarne Reuter: Busters verden

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Bjarne Reuter, redigeresUdskriv anmeldelsen • 16. december, 2005

Bjarne Reuter: Busters verdenBuster Oregon Mortensen: Tryllekunstner in spe, eskapist og original med et stort hjerte. Vi kender ham alle sammen. Fra Nannas sang, tv-serien, filmen og bøgerne…

Buster bor i Brønshøj og er elev på en Københavnsk kommuneskole. Han er en outsider, klassens klovn, der kommer i skole med kiksede flerfarvede sokker eller spids hat, og som ofte er lidt uheldig – helt ærligt fordi han ikke altid tænker sig om. Buster har ingen æstetisk sans i sit tøjvalg, men han har humor og ambitioner. Han er gavmild og hjælpsom, men har alligevel ingen jævnaldrende kammerater – i stedet har han et publikum, der hujer og hepper, når han folder sig ud som virkelighedstro gorilla eller åbenbarer det ene hønseæg efter det andet fra sin mund. Lillesøsteren, den alvorlige og fornuftige Ingeborg, går i samme skole, hun halter og bliver (selvfølgelig) mobbet. Hun er den yngste, men har større forståelse/accept for livets realiteter end sin storebror. Buster føler stor ømhed for Ingeborg og ligger sig gerne ud med en af skolens bøller for at forsvare hendes ære. Der er stor solidaritet mellem de to søskende, som er meget forskellige i deres måde at håndtere virkeligheden omkring dem.

Et andet menneske, som Buster nærer stor ømhed for, er Fru Larsen. En sød ældre dame, der forstår Busters væsen og aldrig griner af ham – altid kun med ham. Fru Larsen er tit syg og bringer mere alvor ind i den tilværelse, Buster helst ser lyst på.
Forældrene har også en plads i Busters virkelighed; Moren er hårdtarbejdende og lidt ansigtsløs, faren er tidligere gårdsanger og var engang en stor, stor tryllekunstner. Buster har det skam ikke fra fremmede. Selvom faren stadig investerer i trylletricks, er han imidlertid arbejdsløs og forfalder til druk, når virkeligheden trykker. Han lader også sine frustrationer gå ud over Ingeborg, der så må tage mere på sine fornuftige skuldre…

Andre nærmeste personligheder i den verden, der omgiver Buster, er den yndige pige Johanna i luftig hvid sommerkjole, Hr. og Fru Olsen, som Buster kører varer for, og dumme irriterende Stig-Ole.
Persongalleriet er bredt, og sammen danner de rammen om den virkelighed, som Buster selv fylder ud med magi, drømme og humor. Alt det, som gør, at det ikke er svært at holde af Buster. Flere gange må man dog også krølle tæerne eller holde vejret, men måske mest fordi identifikationen sidder og lurer? For Busters Verden er på mange måder genkendelig, hvilket gør den til en bog, der kan nydes af alle aldre – og nationaliteter. Den er oversat til adskillige sprog, heriblandt tysk, engelsk og fransk. Styrken i fortællingen ligger ikke kun i det universelle, men også i den humor, den er fortalt med. Virkeligheden er aldrig sort/hvid men ligesom Busters strømper; i mange nuancer.

Jeg synes, at Busters Verden har en del til fælles med Reuters Månen over Bella Bio. Den er poetisk, uhyre velfortalt og forærer sin læser noget, der går lige i hjertekulen og lagres som en sandhed, der ikke er helt enkel men alligevel til at forstå. Busters Verden er et fantastisk hverdagseventyr!

Og behøver jeg nævne, at bøgerne er klart bedre og mere anbefalelsesværdige end filmen?

I 1990 blev Busters Verden kåret som den bedste bog i oversættelse i USA og Canada af sammenslutningen af amerikanske biblioteker (American Library Association/ALA).

Bjarne Reuter: Busters verden. Branner og Korch, 2002. Forside:  ?

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (63 stemmer)
Loading...

16 kommentarer »

 1. Den er nedon

 2. Den er nedon læs den ikke puha

 3. I SKAL læse denne bog! Jeg ved, jeg har kun givet en stjerne til denne bog, men det var ikke med vilje! Det var min hånd, ikke MIG!!!! I skal tro på mig, giv mig en chance til!!! UNdSKYLD!!!!!!

 4. Hør ikke på ZappaFan
  DEN STINKER!!!!

 5. den er Røv kedelig 0.o.
  *Gaber*
  min lære tvang mig til at læse den.!

 6. Hádér bÔg-Ôrmé!
  *dræbér dêm!.hah.

 7. Jeg elsker den bog!

 8. Hader den bog min lærer tvang mig også til at læse den lorte bog!!!!!!!!!!!!! :((((((((((((( HADER DEN HADER H A D E R D E N!!!!!!!!!!!!!1

 9. Fed liv folkeskole elever! Den eneste grund til at i synes den er “nedon” er fordi jeres “lære” gav jer den som lektie… Usmageligt..

 10. Den er ok god men det ik min ynglings bog …. (:

 11. Jeg læser aldrig bøger! Ikke engang når vi for dem for i skolen. Jeg ser film!*-*

 12. Til jer der synes den er dårlig, hvorfor skriver i så, sådan nogle latterlige kommentarer? Få jer et liv, og tænk på “os” der faktisk synes den er god? Det er jo åndssvagt at blive sur, over en f#c”ing bog? Hvis i ikke kan sige, bare en lille god ting, så bare gå?
  __________________________________________________________________________________

  Super godt resymé (staves), af bogen! Fuld repekt! Har læst den, og er glad for, at min lære “tvang” mig/os til at læse den 😉

 13. Jer der synes den er nedon jeg tror ikke i har læst hele bogen

 14. jeg elsker denne her bog min lære gav den for som lektie og har allerede læst den den er syn sygt god!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. han er sind syg den er mega god!!!!!!!!!!!!!!!

 16. hvad er en slange