Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bjarne Dalsgaard Svendsen: Khi-ritualet

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Bjarne Dalsgaard SvendsenUdskriv anmeldelsen • 16. juli, 2005

Bjarne Dalsgaard Svendsen: Khi-ritualetJeg skal ALDRIG mere ind i forfaldne huse eller danske skove!!!!!

Da vennerne David, Anders, Linda og Eva på en lejrtur finder et forladt hus, vækker de uheldigvis uhyggelige kræfter til live. Kræfter, som de skal bekæmpe for at overleve. Heldigvis får de hjælp af pigen Hexia og hendes moster Xenia, der har personlig kendskab til det okkulte.

På en lejrskole støder Anders, David, Eva og Linda ind i et forladt hus. Her hviler magtfulde mørke kræfter, og de unge flygter fuld af rædsel. Men senere vender de tilbage med klassekammeraten Mia, der kaldes Hexia pga. sin forkærlighed for sort tøj og horrorbøger. Desværre bliver Linda besat, og da de kommer hjem, forsvinder hun ind i en trancelignende tilstand. Hexias moster Xenia har et godt kendskab til den okkulte verden, og med hendes hjælp sendes Davis ind i ”Den anden Verden” for at redde Linda. Det bliver en rejse ind i de allerdybeste afkroge af Davids sind. Her lærer han noget vigtigt – ”All we have to fear is fear itself”

Bogen er både spændende og uhyggelig. Faktisk turde jeg ikke læse slutningen, da jeg kom hjem fra arbejde. Jeg havde nemlig læst den første halvdel i toget og var skræmt fra vid og sans. Jeg læste resten næste dag i toget for på den måde at undgå mareridt.

Dalsgaard Svendsen er rigtig god til personskildringer. Man får en fin indsigt i de forskellige hovedpersoner. Deres drømme, håb og usikkerhed vises for læseren og giver en glimrende mulighed for at identificere sig med dem. Det er ikke uskyldige og søvndyssende gode børn som i ”De 5”. Det er rigtige teenagere med usikkerhed og fejl. Selvom de er gode venner, opstår der ofte gnidninger mellem dem. Det er med til at gøre venskabet troværdigt og personerne levende for læseren. Ingen er gode venner altid, og man kan ikke være enige om alting. Noget, denne verdens fanatikere måske skulle lære at indse!

Venner slås også med personlige problemer. Lindas mor har fået en ny fyr, der gerne vil tage nøgenbilleder af Linda. Hun ved ikke, hvordan hun skal få det fortalt til sin mor. Det var faktisk uhyggeligt, hvordan en voksen mand bevidst udnytter en ung piges sårbarhed og kærlighed til sin mor. Hexia holdes udenfor og må nedtone sin meget stærke personlighed for ikke at skræmme folk væk. Hen bor ved mosteren, og man fornemmer, at forældrene er døde. Det forklares dog aldrig i bogen. Hun er dog heldig at have sin meget viljefaste og modige moster som rollemodel. Davids far har forladt familien. Og David kæmper med følelsen af forladthed og skrækken for, at faderen var træt af ham. Evas udviklingshæmmede søster, som hun elsker utrolig højt, er efter et institutionsophold blevet sygeligt optaget af skyld. Hun straffer sig selv med lussinger, hver gang hun tror, hun gør noget forkert. Det gør Eva fortvivlet, og man kan kun gisne om, hvad der er hændt hende.

Bogen arbejder med temaer som sammenhold, tolerance og angst. Tunge emner, der behandles med stor ekspertise. Man få aldrig fornemmelsen af en løftet pegefinger, og alligevel går budskabet rent igennem.

Skildringen af lejrskolen fanger essensen af teenagelivet og giver hermed en flot modvægt til det overnaturlige element i bogen. Den virkelige verden og ”den anden verden” blandes med sikker hånd, så historien aldrig bliver utroværdig. Hermed opnås en snigende uhygge og en fantastisk spændende bog, der ikke bliver mindre fængslende af sit budskab.

Bjarne Dalsgaard Svendsen: Khi-ritualet. Gyldendal, 2002
Forside: Per Jørgensen

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (7 stemmer)
Loading...

3 kommentarer »

  1. Da jeg først læste denne bog, syntes jeg, at den var kedelig, men det er den ikke. Den bliver spændende bagefter. Jeg kan rigtig godt lide den. 😉

  2. Ja. Jeg synes den var rigtigt god 🙂

  3. Jeg er ved at læse den i skolen, og den er rigtig go’ men er også MEGET uhyggeligt. Vil meget gerne anbefale den.