Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Beth Juncker: Victors verden

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Beth Junker, redigeresUdskriv anmeldelsen • 25. september, 2005

En skør og skæg historie om Victor på 6 år, der tilbringer en måned – i nogenlunde hemmelighed – hos sin højtelskede farfar, der lige er flyttet på plejehjem

Victor er 6 år og går i børnehaveklasse. Han bor alene med sin mor, men farfaren – eller retteligen morfaren – er altid parat til at tage sig af ham. Problemet lige nu og her er, at farfaren er flyttet på plejehjem, og Victors mor skal ud at rejse en hel måned. Hun beslutter sig for at tage af sted og indvier Victor men ikke farfar i planen: at Victor skal være på plejehjemmet imens.
Victor er lidt betænkelig, og farfar er også for en kort bemærkning bragt ud af fatning, men de to holder meget af hinanden, og farfaren er trods flytningen til plejehjemmet stadig en handlekraftig person. Med sig har han – illegalt – både hunden Køter og katten Robertsøn, så går det vel også med Victor.

Farfaren er en herlig mand med vom og måne. Sproget og omgangtonen er bramfri, og Victor undrer sig ofte over de sproglige finurligheder; når farfar snakker om synder, tror Victor, han mener sønner! Farfar og Victor laver en plan: Om formiddagen sniger han sig ud og går i skole, om eftermiddagen, hvor det er legalt, er han på besøg. Derefter gemmer han sig i ”cellen”, som farfar kalder sin stue, så personalet ikke opdager ham. Spisestuen bliver til ædesalen, og beboerne kalder han for mumierne, personalet er engle o.s.v.
Victor bliver venner med de andre beboere, farfaren har givet dem alle øgenavne: provstinden kaldes helligånden, den tidligere slagter for ”trynen”, forstanderen for ”Vorherre”, og farfarens ungdomskæreste Ophelia hedder ”Gudinden”. De to har nemlig fået et godt øje til hinanden igen. Både Victor og de gamle har fornøjelse af hinanden, og det giver gode oplevelser til alle parter. Præcis en måned sener kommer Victors mor efter ham med undskyldninger og tak til alle – og med overraskelser i baglommen.

”Victors verden” er en sjov og herlig historie. Farfaren er en rar bulderbasse, der omgår de stive systemer, og der er ingen tvivl om, at han holder at sin hjerterknægt, Victor. Det er nok ikke en realistisk historie, men den er tankevækkende, og først og fremmest er den meget morsom og hjertevarm. Beth Juncker leger med sproget, så det er en fornøjelse – også for de voksne og en enkelt gang måske mest for disse.
Bogen er meget velegnet til oplæsning fra ca. 5- 6 år og til ca. 100. Dorte Karrebæk har udstyret bogen med tegninger helt i historiens ånd.

Beth Juncker: Victors verden. Forum, 1998. Forside: ?

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.