Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bent Haller: Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Bent HallerUdskriv anmeldelsen • 24. februar, 2007

Bent Haller: IldalfEn fascinerende række fortællinger om væsner og myter med tilknytning til verdens største ø: Grønland.

Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården” består myter og beretninger fra Grønland. Den indledes med en skabelsesberetning, der fortæller om hvordan mørke og kulde møder lyset og varmen, og deres førstefødte “barn” er kloden jorden. Bent Haller beretter videre om den bidende kulde og frosten, og vi møder fjeldtrolde, angakkoqer og urvædderen Kaaq m.fl. Der er Solfrøknen og Kong Vinter – og Solfrøknens lillebror Ildalf, der giver menneskene ild.
Vi møder Hyggen og hendes tvimillionillinger, og også historien om Havets mor er med. Det er den om de grådige mennesker, der ikke takker for den føde de fanger i havet – med manglende fangst og sult tilfølge.

I flere af fortællingerne berettes om en rød isbjørn og dens efterkommere, og her ledes tankerne over på julemandens røde kappe.

Bogen består af 20 afsnit, som både hører sammen og kan læses hver for sig. Hvert afsnit indledes af en sort/hvid vignet, der passer fint til den historie man skal høre. Illustrator er Tove Krebs Lange.

Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården er en selvstændig fortsættelse af “Historien om julemanden”, som udkom i 2004

Bent Haller er en meget flittig skribent og har et stort og varieret forfatterskab bag sig. Han beskæftiger sig ofte med temaet det gode kontra det onde i sine bøger og er optaget af myter fra forskellige dele af verden. “Vi kan ikke undvære mytologiens fortællinger. De betyder noget for vores sjælelige balance. De er et lille skridt videre i erkendelsen af et eller andet, som er udefinerligt”, siger han i et interview i Kristeligt Dagblad fra den 9.december 2006.

“Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården” er fascinerende læsning, der er ingen blødsødenhed i den, man fornemmer kampen mellem kulde og varme, mørke og sol helt ind i sjælen. Den handler sagt med andre ord om kampen mellem det gode og det onde.

Sprogligt giver Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården indimellem giver asociationer til H.C. Andersen, f.eks i beretningen om Kong Vinter og Dronning Asiaq. Kong Vinter siger i sin jagt efter en kone: “Er du den første den bedste? Her er ikke andre, råbte hun, så det er jeg vel”.

Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården henvender sig både til børn og voksne – og ikke mindst til højtlæsning (fra ca. 9-10 år), så man kan få vendt de mange lag, der er i den. Det er historier, der tåler genlæsning og fordybelse.

Bent Haller: Ildalf og andre fortællinger fra Kongsgården, selvstændig fortsættelse af “Historien om Julemanden”. Høst & Søn, 2006. Forside: Tove Krebs Lange 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.