Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bárður Oskarsson: Kødbenet

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Bárður OskarssonUdskriv anmeldelsen • 31. oktober, 2008

Det starter med et kødben og et spørgende blik

Et billede siger mere end tusind – omsat til tekst ville ”Kødbenet” have været en stor, tyk bog. Ikke fordi den rummer så specielt mange billeder (11 dobbeltopslag), men fordi de fortæller så meget. Især i ansigterne – Oskarsson har en gudsbenådet pen til at fremstille følelser og tanker i ansigtstræk.

”Kødbenet” er en lille bog ganske uden ord, som fortæller en finurlig lille historie om, hvad der sker, når en hund får et kødben, og den anden hund ikke har. Eller når den anden hund så får fat i et, der er endnu større. Det gøres med samme vidunderlige streg og underliggende varme som ”En hund, en kat og en mus”.

Jeg synes, det er et tegn på et godt værk, når man kan læse sig selv ind i det – og nu er det selvfølgelig let for mig, eftersom vi har to hunde, og Oskarsson lader til at have brugt den ene som model til bogen. Det er den, der troskyldigt bevæger sig over siden for at bytte et lille kødben med et større kødben (uden det store held, kan det afsløres). Jeg tvivler ikke på, at forældre sagtens kan læse deres børn ind i historien på samme måde – det er noget af det smukke ved billeder, at de kan forestille én ting men fremstille en anden.

Alt i alt kan ”Kødbenet” være en hurtigt læst bog – det tager ikke længe at bladre over 11 billeder, hvis man ikke rummer lidt poesi i hjertet – men den kan også være en af de bøger, man vender tilbage til, for at få et lille smil på læben eller bare genopleve en eller anden lille detalje. Der er et enkelt billede heri, som bliver ved med at dukke op i mine tanker, på en sådan måde, at jeg kan se både viftende poter og blafrende ører; det må da om noget være tegn på et værk, der lever videre ud over sine fysiske begrænsninger.

Bárður Oskarsson kan noget med ansigter og kropssprog, og i denne minimalfortælling strækker han det til det yderste. Det bliver til en historie for store og små, endda på en måde, så det virker legende let. Der er tale om en lille perle med masser af lune.

Bárður Oskarsson: Kødbenet. Forlaget Torgaard, 2008. 28 sider, 129,- kr.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.