Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Astrid LindgrenUdskriv anmeldelsen • 20. maj, 2007

Astrid Lindgren: Ronja RøverdatterSelvfølgelig bliver man et helt specielt barn, når man fødes af en kvinde, der er gift med en røverkonge, og man vokser op blandt brovtende røvere uden at se andre børn.

Dybt, dybt inde i skoven ligger en skummel borg på det store Mattisbjerg. Her bor den temperamentsfulde røverkonge Mattis og alle hans røvere. Her opbevarer de deres røvergods og har deres røvermanerer. Naturen omkring borgen er smuk, svensk og barsk. Skoven rummer spændende eventyr, men gemmer også på uforudsigelige og mærkelige væsener som rumpenisser eller grusomme skovhekse. Skovhekse med hang til menneskekød. Tit er det, der er ret farligt, noget af det mest spændende.

En dag, hvor det rigtig tordner løs over Mattisbjerget, fødes pigen Ronja af Lovis. Samtidig med Ronja kommer til verden, slår lynet ned og deler den mægtige Mattisborg i to. Ingen kommer til skade, men i den halvdel, der nu er skilt med en dyb kløft fra den del, som røverne bor i flytter, en rivaliserende røverbande ind. Til stor ærgrelse og irritation for Mattis-røverne.

Ronja vokser altså op blandt røvere. Hun viser sig at være et rigtig naturbarn og lærer at begå sig blandt skovens væsener. Alle hendes venner er voksne, men hele hendes tilværelse ændrer sig, da hun møder drengen Birk. Fjendesøn, nabo og på samme alder. Sammen beslutter Ronja og Birk at vende ryggen til røverlivet og i stedet forme deres egen tilværelse med andre værdier end deres forældre. Det bliver hverken nemt eller ufarligt.

Historien om Ronja Røverdatter folder sig ud som en fortælling, der rummer et stort spekter af følelser. Den er dramatisk, sørgelig, rørende, morsom, uhyggelig og spændende. Jeg tror ikke, at der findes noget barn eller voksen i dette land, der ikke kender Ronja. Historien om hende kan opleves som både bog, film eller musical. Jeg synes, at den mest vidunderlige tilgang til Ronja er bogen, og nu, hvor Gyldendal i anledning af Astrid Lindgrens 100 års fødselsdag genudgiver en pragtudgave af en jubilæumsudgave, er den et must i en hver privat bogsamling. Dens nye klæder giver en ægte bibliofil vand i øjnene. Historien er jo den samme, men akkompagneres nu af en titel i guldbogstaver og et større og bredere format, der giver den mere tyngde og får den til at fremstå præcis så betydningsfuld, som den er. Den er en værdifuld klassiker. Udsøgt og udødelig. Illustrationerne er lavet af Illon Wikland og er stemningsfulde og charmerende I denne udgave er der kælet for sproget, da Ronja Røverdatter er blevet nyoversat af Kina Bodenhoff, som formår at oversætte den lindgrenske tone på fornemmeste vis. Tak for det.

Ronja Røverdatter udkom første gang i 1981. Astrid Lindgren fandt inspirationen til historien en dag, da hun betragtede et stort bjerg. Hun forestillede sig, at bjerget delte sig i to. Hvem ville så bo der?
Navnet Ronja er et sted i Lapland, og andre af historiens stednavne fandt Astrid Lindgren på et kort over Sverige som f.eks. Mattisbjerget.

Astrid Lingren: Ronja Røverdatter. Illustreret af Ilon Wikland. Gyldendal, 2007. Oversat af Kina Bodenhoff. Forside: Ilon Wikland.  

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (20 stemmer)
Loading...

6 kommentarer »

  1. doglig fortælling jeg elsker bogen og filmen de er fantastiske lige ud de er seje men her er den skrækkelig!!! en nat fødes pigen ronja bla bla bla man blir nok også en specel bla bla kedeligt!!!

  2. jeg hedder wafa

  3. […] om Sofia og Santos og drengen Niklas og hans pony, Panda, er lige så hyggelig som Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter. Når Sofia og Niklas rider ud i skoven og spiser madpakker sammen, faldt mine tanker flere gange […]

  4. HEJ DEN ER MEGA GOD DEN DER RONJA RØVERDATTER

  5. den er fucking dårlig

  6. Hej… @.@ Jeg har lige læst Ronja Røverdatter og jeg tror at det er tiende gang jeg gør det. DER SQU PISSE GOD!!! Jeg elsker Ronja og hele klimakset. (Hvis i tror at det er en voksen der skriver, så skal jeg lige hilse og sige at jeg er 10 :3 ) Jeg syntes selv at skoven er det bedste og at det er det fedeste at være der. Det er DERFOR jeg er så tiltrukket af den bog, den beskriver så meget af mig. Det er nærmest min uskrevet selvbiografi, selvom min far ikke er røverhøvding…. (håber jeg) ø.ø