Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Aske Panduro: Da Sara fik kræft og alting blev anderledes

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Aske Panduro, Pia ThalovUdskriv anmeldelsen • 8. juni, 2010

”Jeg har kræft”, sagde hun til sig selv og ventede næsten, at bilerne nede på gaden skulle stoppe op, fordi hun var syg.”

Fakta om leukæmi og behandlingen af sygdommen fylder en stor del i fortællingen om den fiktive Sara, der får kræft. Historien forholder sig også til den mentale belastning, som det syge barn kan opleve ved at have en livstruende sygdom, og hvordan forældre, søskende, klassekammerater og andre kræftramte børn kan reagere på hinanden.

Efter en kort præsentation af den 11-årige Sara og hendes mor, far og lillebror, må familien igen til lægen med Sara. Hun har i flere uger lidt af træthed, feber, manglende appetit og får blå mærker, som ikke vil forsvinde. Denne gang går turen videre til sygehuset, hvor Sara må lægge krop til nye prøver og får stillet diagnosen: leukæmi.

Sara indlægges på sygehuset. Her møder hun et forstående og fintfølende sygehuspersonale, som skaber trygge rammer om den syge og dennes pårørende ved at informere direkte og nænsomt. Under en samtale pointerer en sygeplejerske over for Sara: ”man ved ikke helt, hvad der er skyld i det, men én ting er helt sikker. Det er ikke din skyld.”

På sygehuset får Sara nye venner. De forstår hinanden og tør være sammen. I modsætning til nogle af Saras klassekammerater, som af forlegenhed dummer sig over for hende. Samtidig må Sara håndtere, at en af hendes nye kræftramte venner får et alvorligt tilbagefald.

Men vores hovedperson og identifikationsfigur Sara bliver helbredt og efterlader håb og heling. Nøjagtig som det sig hør og bør i en børnebog. En varm og indlevende tone løber gennem bogen som en rød tråd.

Illustrator Pia Thaulovs fine tegninger i klare farver tilføjer historien og hovedpersonens følelser nøjagtig dén tyngde og nuancering, der bærer det svære emne igennem uden at blive knugende.

Læs mere på hjemmesiden om børn og sorg

Aske Panduro: Da Sara fik kræft – alting blev anderledes, illustreret af Pia Thaulov, Kræftens Bekæmpelse, 2008 .- 58 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.