Annika Thor: En ø i havet
Emner: filmatiseret, historisk, især for piger, socialrealisme • Se alle anmeldelser af: Annika Thor, redigeres • • 16. januar, 2006Rørende og velfortalt historisk roman om to søstre, der for at slippe for krigens rædsler, sendes til verdens ende.
Sidst i 30’erne ankommer de to søstre Steffi, 12 år, og Nelli, 8 år, til Sverige. De er jøder og er sendt bort af forældrene pga. tyskernes forfølgelser. Steffi er den ældste og har lovet at passe godt på lillesøsteren, indtil familien kan genforenes i Amerika om kort tid.
Steffi forestiller sig et Sverige med palmer og issælgere på flotte strandpromenader, men virkeligheden bliver, at de to søskende indkvarteres på en lille vindblæst ø i Gøteborgs skærgård.
Mod forventning bliver de også skilt ad, således at Nelli kommer til at bo ved en rar og hyggelig familie med små børn at lege med, og Steffi havner ved det, der synes som verdens ende hos den tantede, sure, kedelige og firkantede Marta. Martas mand Evert er nu rar, men han er fisker og er sjældent hjemme. Det bliver trist hverdag med det samme for Steffi, som hjælper til med det huslige og forsøger at behage alle mest muligt, for hun er bange for at stikke ud. Hun anstrenger sig for hurtigt at kunne tale svensk, men det er svært at lære selv, og særligt i skolen giver det problemer. Steffi får ingen kammerater og er ensom. Kun den tumpede Svante ønsker at blive venner med hende, og hun bliver yndlingsofret for de dominerende piger i skolen. Helt anderledes går det Lillesøsteren Nelli, der hurtigt får venner, trives og snakker straks flydende svensk.
Til Martas store tilfredshed erkender Steffi (men ved et uheld), at Jesus er den sande frelser, og Steffi indlemmes herefter i Pinsekirken og begynder i søndagsskole. Livet som kristen er umiddelbart nemmere i forholdet til andre mennesker, skolekammeraten Britta vil f.eks. gerne tale med Steffi, som dog ikke får mere indhold i dagligdagen af den grund.
Steffi bærer rundt på en fortid fuld af klare og gode indre billeder om forældrene; den smukke og sofistikerede mor og den kloge far, der er læge. Minderne vedligeholdes gennem breve frem og tilbage mellem Tyskland og Sverige. Forældrene er glade for, at deres børn er i sikkerhed, og Steffi fortæller ikke om sit savn og om dagligdagen, der er grå og trist. Bag hende ligger også erindringen om de begivenheder, der gjorde, at de måtte rejse til Sverige. Igennem brevveksling med forældrene går det op for hende, at rejsen til Amerika er længere væk end først antaget. Ansvaret er tyngende; ansvaret for søsteren, for forældrene og for de mennesker, der hjælper.
En ø i havet er en god historisk roman. Den er letlæst men velskrevet. Historien er rørende og tankevækkende. Den er et kulturelt tidsbillede, der rummer masser af troværdighed bl.a. igennem beskrivelserne af folks reaktioner og tanker omkring tyskernes forfølgelser. Ingen har tydeligvis fantasi til at forestille sig, hvor skrigende vanvittig den tyske politik skulle vise sig at være. De tyske flygtninge behandles som alle andre, og ingen hensyn bliver taget. Ingen spørger eller synes at interessere sig for den kultur, de kommer fra. Svenskerne er gode kristne mennesker og hjælper andre mennesker i nød. Længere er den ikke.
Personskildringerne er nuancerede, så ingen er sort/hvide – heller ikke Marta. For selvfølgelig er der en forklaring på, at Marta ikke umiddelbart sprudler af kærlighed og varme. En ø i havet rummer både de små og de store dramaer. Den er spændende og vedkommende og får mine bedste anbefalinger.
En ø i havet er første del i en serie på fire. Romanen blev omsat til tv-serie i 2003
Annika Thor: En ø i havet (En ø i havet: 1). Oversat Eva Glistrup. Fremad, 1998. Forside: Per Jørgensen. Originaltitel: En ö i havet
Kan man stadig købe den? Læste dengang jeg var mindre, vil gerne forære min søster bogen 🙂