Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Annika Thor: Åkandedammen

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Annika Thor, redigeresUdskriv anmeldelsen • 15. februar, 2006

Anden del i serien om flygtningepigen Steffi og hendes liv i Sverige under 2. verdenskrig. Læs anbefaling af første del i serien her

Steffi og hendes lillesøster blev for et år siden sendt til Sverige for at komme i sikkerhed for nazisternes jødeforfølgelser hjemme i Wien. Planen var, at de to søskende snart skulle genforenes med forældrene i Amerika. Men verdenskrigen raser, og skæbnen vil at intet går efter planen.

Åkandedammen er fortsættelsen til En ø i havet og starter, hvor 1. bind i serien slap. Steffi, som nu er fyldt 13 år, er faldet helt til på den lille ø ud for Gøteborgs skærgård. Hendes svensk er bedre, og det store ønske om at komme på mellemskolen er gået i opfyldelse. Derfor rejser hun væk fra øen i havet for at bo hos en fin lægefamilie. Steffi bliver ikke en del af familien, men må holde sig for sig selv og spise sammen med tjenestefolkene. Familien ser det at have hende boende som ren velgørenhed. Men det giver tag over hovedet, og Steffi er i øvrigt også forelsket i sønnen i familien; Sven på 18 år.
I mellemskolen bliver Steffi venner med den fattige men gæve pige Maj. De er begge flittige og dygtige i skolen, og anstrengelserne betaler sig. På nær i tysk, hvor lærerinden giver Steffi dårlige karakterer pga. hendes tysk, der er præget af hendes opvækst i Wien.
Steffis tilværelse er trods gode venner præget af ensomhed. Savnet gnaver efter forældrene, som konstant bliver forsinket af forskellige forviklinger. Amerika bliver længere og længere væk. Savnet efter øen i havet og tante Martha og onkel Evert er der også. Længselen efter Sven giver Steffi brændstof i hverdagen, men en dag opdager hun, at Sven har en hemmelighed…

På mange måder minder serien om Steffi om bøgerne om Anne fra Grønnebakken. Steffi møder både medgang og modgang, men der er alligevel altid en tryg havn at komme hjem til, og uretfærdighed opvejes af sande venners hjælp. Alt ender i sidste ende godt. Det er strengt taget lidt forudsigeligt, men Annika Thors bøger om Steffi er velskrevne og giver en stærk og troværdig beskrivelse af en ung pige og verden set fra hendes synspunkt. Seriens historiske ramme tilfører bøgerne noget dybde og autencitet, som giver den mange lag og bestemt gør den meget læseværdig.

Forsiderne til serien om Steffi er udført af Per Jørgensen, som også har illustreret Harry Potter-bøgerne. Per Jørgensen er en god håndværker og forstår at ramme en stil, der passer til bøgernes indhold. Men jeg er efterhånden lidt irriteret over, at forsiderne ikke stemmer overens med helt simple forhold i handlingen. Forsiden på første del i serien En ø i havet viser Steffi således traske over isen i strid modvind. Hendes lange sorte fletninger vejrer i vinden. Men da hun trasker over isen i romanen, er det, efter at hun har klippet fletningerne af. På forsiden af Åkandedammen er de der igen: fletningerne. Men i bogen fortælles der, at hun har en kort page frisure! Per Jørgensen læser sikkert ikke, af tidsmæssige årsager, alle de bøger, han illustrerer, men nogen kunne da have givet manden et praj.

Annika Thor: Åkandedammen (En ø i havet: 2). Oversat af Eva Glistrup. Fremad, 1998, Forside: Per Jørgensen. Originaltitel: En ö i havet

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.