Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Annette Herzog: Flyvere på himlen

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Annette Herzog, Katrine ClanteUdskriv anmeldelsen • 15. april, 2008

Annette Herzog: Flyvere på himlenEn vedkommende og betagende fortælling om et alvorligt emne. Pigen Lidja på ca. 6 år er flygtning, og det er bestemt ikke uden grund. Hun har mistet sin bedste veninde under et bombeangreb.

Pigen Lidja bor i en lejlighed med altan sammen med sin familie. Hun savner nogle at lege med og er i tankerne ofte tilbage til dengang hun boede i et andet land…
Lidja og veninden, Sanja, leger i den store, frodige have. Her er fugle, insekter, blomster og ikke mindst frugttræer med æbler, abrikoser og ferskner. Sanja og Lidja leger med deres dukker på græsplænen. Det er varmt, og de laver suppe af græs og sten til dukkerne. Pludselig bliver der en frygtelig larm. Det er flyvemaskiner, de brummer som farlige hvepse. De kaster store sorte sten mod pigerne. Lidja flygter og vil have Sanja med, men hun ligger livløst hen, ramt af
bomberne.

Lidja og hendes familie lever nu som flygtninge i et fredeligt land, som godt kunne være Danmark, men Lidja har ofte mareridt om de traumatiske oplevelser, hun har været udsat for. Sanja døde, og hun kommer aldrig til at se hende igen.
Fra altanen kan Lidja se ned i en have. Af og til er der nogle piger, som leger der, men hun tør ikke gå ned og spørge om de vil lege. Storebroren får en god idé, og papirflyvere med hemmelige beskeder sendes ud fra altanen.

Flyvere på himlen er en alvorlig historie, men samtidig er det også en god og uundværlig bog. Den fortæller om hvad der kan ske, når man bor i et krigsramt land – og hvorfor der kommer flygtninge til vores fredelige, priviligerede og rige samfund.
Annette Herzog giver en sansemættet skildring af Lidjas trygge opvækst. Hun skildrer børnenes leg i haven, så man føler sig hensat til sin egen barndom. På samme stilfærdige måde fortæller hun om krigens gru. Ikke bare Lidja har mén af krigen, også storebroderen er ramt både fysisk og psykisk.

Katrine Clantes illustrationer af pigerne og haven er smukke og poetiske og passer fantastisk godt til teksten. Det mørke og onde kan hun også vise, så man er helt klar over hvad der sker – og uden at krig og død er udpenslet.
Flyvere på himlen vil være rigtig god som udgangspunkt for en snak om flygtninge med de yngste, d.v.s. fra ca 5 -9 år og den er meget velegnet til højtlæsning.

Annette Herzog: Flyvere på himlen  ; illustration: Katrine Clante. – Kbh. : Høst, 2007. – [28] sider : ill. i farver – Pris: kr. 199,00

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.