Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Anders Rostrup Lorentzen: Morfars million : rejsen

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Anders Rostrup LorentzenUdskriv anmeldelsen • 20. maj, 2007

Anders Rostrup Lorentzen: Morfars million : rejsenDa Saras morfar vinder en million, tager de to til dragernes land Bhutan. Dette anderledes og eventyrlige land ændrer meget i de to og især morfar må sande at alt ikke er som man tror.

Sara bor hos sin morfar fordi hendes mor ikke magter livet og faderen ikke er inde i billedet. Morfaren er en krakilsk og til tider menneskefjendsk mand som har mange fasttømmerede meninger om alt og især udlændinge.
Da morfar vinder en million beslutter de at rejse til Bhutan. Sara fordi hun vil se drager og morfar fordi han tror, at her dyrker man dyrker kartofler på gammeldags maner. Rejsen bliver et sælsomt møde med en meget anderledes verden og kultur.
I starten er morfaren meget forbeholden, men eftersom rejsen skrider frem bløder han op og former venskaber, hvor han ikke selv havde troet det muligt. Sara får også en særlig ven og møder nogle indre dæmoner.

Morfars millon er en smuk og rørende fortælling om det vigtige i personlige møder. Det er når mennesker mødes ansigt til ansigt og kommunikerer på tværs af forskelle og sprog at venskaber og tolerance opstår.
Saras morfar rykker sig meget på turen og dog sidder han stadigt fast. Han viser at når vi udfordres på vores fordomme, kan vi arbejde med dem. Men ofte er vi for satte i vores holdninger og derfor indarbejder vi blot de nye erfaringer ind i det allerede eksisterende verdensbillede. Men selv denne ændring af holdninger giver håb for fremtiden.

Sara selv er en spøjs pige som man ikke kan lade være med at holde af. Hun funderer over mangt og meget. Gennem hende får vi kikket lidt på vores fordomme. Hendes forhold til morfareren er et kapitel for sig og jeg må indrømme at jeg kan genkende mange af mine egne følelser fra teenageårerne. Ens forældre er bare SÅ pinlige og til tider vildt irriterende. Faktisk har man af og til lyst til at få dem byttet. Men dybest set holder man forfærdeligt meget af dem. Særligt når man indser at de blot er mennesker med alle de fejl og mangler det indebærer.

Jeg ser fem til Anders Rostrup Lorentzens næste bog i serien. Jeg vil meget gerne høre mere om Sara og hendes morfar. Jeg vil også frygteligt gerne vide mere om hendes mor.

Denne poetiske og dog yderst realistiske bog fortjener bestemt følgeskab. SNART.
Det er nemlig så utroligt befriende at møde forfattere som kan skrive smukke bøger om store emner på en jordnær og ikke nedvurderende måde. På intet tidspunkt forråder forfatteren sine personer. Morfaren beskrives med ægte sympati og indlevelse. Det gør ham til en person man kan lide på trods af alle hans fikse ideer eller måske netop på grund af dem?

Forfatteren Anders Rostrup Lorentzen spinder elegant ideer om kulturforskelle, tolerance og fordomme ind i en fascinerende historie. Helt uden at prædike viser han en farbar vej for integration og dialog. Sådan!

Anders Rostrup Lorentzen: Morfars million : rejsen, første bind i serien. Høst, 2007. Forside: Peter Stoltze, Stoltze Design

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.