Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Amélie Nothomb: Antichrista

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Amélie NothombUdskriv anmeldelsen • 4. februar, 2010

Finurlig bog som man ikke lige slipper

Blanche er 16, men går på universitetet. Selv i Bruxelles er det ungt.
Christa er også 16. Men hun virker meget ældre. Hun udstråler selvtillid og har masser af venner. Blanche vil helst være alene med sine bøger. Eller det er hun i hvertfald. Indtil Christa beslutter sig for, at hun kan bruges.

Blanche føler sig beæret over Christas opmærksomhed. Og på en eller anden måde ender det med, at hun skal overnatte hjemme hos Blanche om mandagen. For Christa bo langt væk og skal derfor op kl. 4 for at nå til timer kl. 8. Gab.

Blanches forældre er vilde med den glade og larmende Christa. Hvorfor kan Blanche ikke være mere som hende? Det siger de! Flere gange!

Christa snakker ikke om sin familie. Men de er fattige. Sociale tilfælde. Men kæresten Detlev ligner David Bowie.

Til sidst flytter Christa helt ind. Og bare sådan er det hende, der er datteren i huset.
Blanche bliver usynlig. Hendes forældre forguder Christa. Men Blanche har luret hende. I vikeligheden er hun Antichrista. Og det skal bevises…

Jeg havde allerede fattet, at Christa tilbragte størstedelen af tiden med at promovere sig selv. Og det var helt sikkert mere effektivt, når hun til det formål rådede over en, der kunne sætte hende i relief:mig.

Hun havde virkelig skudt papegøjen. Takket være mig fik hun kost, logi og vask, og hendes eneste modydelse var at gøre mig til grin i fuld offentlighed, hvilket hun også havde fordel af.

På den måde forstærkede hun billedet af sig selv som en ung pige, der var beundringsværdig, modig, fremmelig, kvik osv.

Antichrista er en lille handy bog. Men historien vælter ud over siderne, og man må gribe Blanche, inden hun rammer gulvet. Stakkels Blanche. Fra starten af holder man af og med hende. Christa er ækel. Og tænk at forældrene ikke ser det?!

Amélie Nothomb skriver uden store ord. Hverdagens enkle sprog er alt hun behøver for at fortælle denne historie om en ensom pige, der finder styrken langt inde i sig selv.

Amélie Nothomb: Antichrista, Originaltitel: Antéchrista. Oversat af Francois-Eric Grodin. Bazar Forlag , 2006.- 135 sider. kr. 215 kr.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.