Alberte Winding: Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog
Emner: dansk, fra 12 år, Humor/satire, især for piger, kærlighed, socialrealisme, teenageliv • Se alle anmeldelser af: Alberte Winding, redigeres • • 4. april, 2006Komponisten, sangeren og sangskriveren Alberte Winding debuterer her som forfatter med en super god, velskreven, smuk og ustyrligt morsom roman.
”Kære dagbog
De voksne har frit valg på alle hylder i livets stormagasin. Det er frygteligt at stå uden for ruden og se dem tage alt det forkerte. Nogen bliver nødt til at skrive en bog om voksne mennesker. Til forskning. Så eftertiden kan lære af deres fejltagelser. Det kunne være min opgave. Hvis jeg overlever”.
Da Barbara fylder 13, år får hun en dagbog, som hun straks kaster sig over, og i halvandet år fylder hun siderne med ærlige betragtninger og oplevelser fra især familien. Faren er psykiater og taler dybt med mænd, der går i dametøj, moren leder altid efter noget særligt at fylde tiden ud med: sære interesser og projekter, der er udviklende og spændende. Men mest leder hun nu efter sig selv. Barbaras familie myldrer også med en sær og mærkelig lillebror, der måske er et misforstået geni, bedsteforældre og en jysk gren af familien, der er kærligt karikerede. Naboen, som er en ung Johnny Depp med akne, får også en del plads i dagbogen.
De helt store linier i Barbaras dagbog er, at moren stikker af fra familien, og mens hun fortvivlet leder efter sig selv i både Indien og USA, går faren stille i opløsning derhjemme. Lillebroren udvikler sig til en djævelsk redaktør på skolebladet, Barbara møder og taber kærlighed og lærer i øvrigt en masse livsvisdom fra morfaren, og da den jyske onkel og fætter flytter ind, får Barbara endnu flere vinkler på tilværelsen. Det samme bidrager morens irriterende veninde med. Nå ja, hun flytter også ind en overgang. Fuld af sexappeal, selvretfærdige tårer og en masse, masse ord skaber hun kaos men også en masse perspektiv.
Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog er en bog, der ikke skal refereres, den skal læses! Barbara betror sig til læseren på en meget troværdig måde. Man glemmer, at hun er fiktion, og røres simpelthen af denne helstøbte og meget vedkommende teenager.
Alberte Winding har komponeret en historie, der er varm og velskrevet. Udover at være fuld af humor udmærker den sig også ved at præsentere et nutidsbillede, som rammer plet: Den identitetssøgende mor, der er mere barnlig end sin teenagedatter. Børnene er så pokkers kloge men alligevel umodne. Når man er 13 år i dag, ser man tv-avis og er velformuleret og fuld af holdninger, men er stadig selvoptaget og uden de helt store nuancer.
En del af bogens humor findes også ved de beskrivelser, Barbara giver af mediebilledet; latterlige realityshows som Babser på Ibiza og Søren Ser Syner. Det er grinagtigt men også sørgeligt. Ligesom Barbaras betragtninger.
Jeg er meget begejstret for Alberte Windings debut som forfatter. Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog er som nogle af de sange, Alberte har sunget; vi husker dem og nynner med…
Romanen henvender sig, som alle rigtige gode bøger, meget bredt. I dette tilfælde til både døtre, mødre og bedstemødre.
Alberte Winding: Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog. Politiken, 2006. Forside: ?