Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Alberte Winding: Barbara Tristan Møllers svære begyndelser

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Alberte WindingUdskriv anmeldelsen • 13. november, 2010

Barbara, 16 år, forvirret, følsom og forelsket

Vi er mange, som har set frem til at høre mere fra Barbara Tristan Møller igen. Nu er hun tilbage med sin dagbog nr. 2.
Hun fik dagbogen i fødselsdagsgave fra sin mor den dag, hun fyldte 16 år. Kort tid før har Barbara mistet sin elskede Morfar, som døde med Barbara ved sin side. Hun har svært ved at takle forældrenes forsøg på atter at danne par. Samtidigt afslører hendes far, at han er alvorligt syg af prostatakræft.
Så Barbara er atter tilbage i rollen som den, der påtager sig ansvaret for at forsøge at holde sammen på familien.

I en periode vælger hun at flytte hjemmefra for at komme væk fra det hele, men ender med at vende tilbage til en familie i dyb splittelse. Mor er dybt engageret i pårørende gruppe-møder og er sjældent hjemme, og far lukker sig inde i sin egen sygdomsboble og har svært ved at engagere sig i familielivet. Barbara tage ansvar for både lillebror Evald og mors venindes lille, forsømte søn. Det er svært overhovedet at finde plads til at være Barbara på 16 år.

Barbaras omsorgsfuldhed for sin lillebror Evald. :
”Evald, tidligere redaktør på skolebladet, senere på Nintendo Nyt og nu formand for elevrådet og ved at lære at svømme uden vinger. Jeg elsker ham. Han ødelægger mange timer af min dag med almindelig lillebrorterror og resten af tiden med ualmindelig lillebrorterror. Vores skoleinspektør kalder ham et sammensat menneske. Men jeg ved, hvad han er sat sammen af, og det gør, at jeg må være hans tolk. Et stykke af ham er knust over, at mor rejste dengang. Far og jeg prøvede at lime ham for hurtigt sammen igen, og nu ligner den ene halvdel noget kunst, jeg engang har set med klassen. Abstrakt. Den anden halvdel af Evald er fra planeten Lillebror, hvor man klipper dukkehoveder af med en saks og spiser bussemænd med kakaomælk, som han siger.”

Vi følger Barbara i perioden fra hendes fødselsdag midt i november og frem til 5. januar. Forholdet til Naboen er usikkert, og Barbara bruger meget tid til at fundere over sin manglende sex-lyst og forholdet til fyre. Samtidigt finder hun Marlon meget tiltrækkende eller gør hun?
Alberte Winding, som især er kendt som sanger og sangskriver har med bøgerne om Barbara Tristan Møller opbygget en ny karriere som forfatter til blandt andet ungdomsbøger, som jeg håber, at vi vil se mere til. Jeg holder meget af hendes sprog, form og humor, som bevirker, at jeg skal give mig tid til at få alle de særlige sprogbilleder med. Jeg er fascineret af Barbaras ærlighed, eftertænksomhed og humor. Lillebror Evald spiller heldigvis også i denne bog sin helt særlige rolle. Hans manglende sprogkendskab, som når han kalder Allah for Allan, og hans store fascination af pingviner og teater er meget underholdende.
Dagbogsformen er stadig god. Jeg savner dog, det flotte lay-out fra bind 1, hvor Barbara indsætter sin mors farverige breve og hvor hun også tegner i dagbogen.

Læs mere om Alberte Winding

Alberte Winding: Barbara Tristan Møllers svære begyndelser. Politikens Forlag, 2010.- 156 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.