Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Peter Mouritzen: Det usynlige

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Peter MouritzenUdskriv anmeldelsen • 29. november, 2006

Peter Mouritzen: Det usynligeEn dreng og hans far kører hjem fra biografen en sen aften – men der lurer ting, både under overfladen og i mørket.

Jeg husker Peter Mouritzens bøger, fra jeg var barn, især Haltefanden, som jeg stadig leger med tanken om at genlæse. Den har brændt sig fast i min erindring, ikke med sin handling eller med sine personer, men blot som en skær af noget fascinerende, let frastødende og skræmmende. Jeg tror, at ”Det usynlige” vil ramme mange nutidige læsere på samme måde – den har den understrøm af noget foruroligende, som kan gå under huden på den uforsigtige læser og blive der i rigtig mange år.

”Det usynlige” er en stilig lille sag, nok nærmest en novelle, 55 sider i miniformat med flere dobbeltopslag dedikeret til Mads Thembergs eminente, stemningsfulde sort/hvide tegninger; ligesom Mouritzen forstår han at overskride formatet, blot med tegninger i stedet for ord. Han er i høj grad med til at få bogen til at fungere så godt, som den gør.

Historien er en gendigtning af Goethes digt ”Ellekongen” (som kan læses i Adam Oehlenschlägers oversættelse her). Eller rettere: Ellekongen snor sig ind og ud af teksten, både i digtets tekst (oversat af Vilh. Andersen) og som en skygge i natten, der kommer nærmere og nærmere. Fokus er rettet mod en dreng og hans far – de har netop været i biografen og se en film, der nok var lidt for uhyggelig, og nu begynder hjemturen gennem den mørke nat. Drengen er på bagsædet, og faderen kører, plaget af lidt dårlig samvittighed, præget af et forhold til konen, der tydeligvis ikke er det bedste – og på denne måde skifter Mouritzen lynhurtigt stemningen. Det kunne have været uhyggeligt på den hyggelige måde – udenfor storm og rusken, men man er selv sikker i bilen med sin far; i stedet må vi føle med drengen, mens hele hans verden bliver mere og mere usikker, med ganske få ord og minder. Og så er det, at Ellekongen begynder at nærme sig dem, ridende i natten på sin hvide hest.

”Det usynlige” er hurtigt læst, men lang tid at komme over. En god introduktion til forfatterskabet – og da julen nærmer sig en noget anderledes mandelgave til både børn og voksne.

Peter Mouritzen: Det usynlige. Illustreret af Mads Themberg. Høst, 2006. Forside: Mads Themberg

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. Jeg syndes at det usynlige er den bedste bog som han har lavet og de andre er også gode men min mening er at *det usynlige* er den bedste ok hi!!!!!!