Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bárður Oskarsson: En hund, en kat og en mus

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Bárður OskarssonUdskriv anmeldelsen • 13. oktober, 2008

En underfundig fabel med kant.

Jeg kom til at læse “En hund, en kat og en mus” ved et tilfælde i aftes – den lå bare der, tilfældigt på bordet, med en fin afdæmpet forside og en tegning, der udstrålede noget, der er svært at definere. En hund, der måske er lidt langt væk, en livstræt kat og en uudgrundelig mus. Da jeg vågnede til morgen, var det første, der dukkede op i min søvnomtumlede hjerne, faktisk et billede fra Bárður Oskarssons billedbog. Hvilket, kan jeg hilse og fortælle, er en dejlig måde at vågne på.

Det siger noget om billedbogens styrke, tror jeg – ikke blot denne bog, men hele genren; den kan gennemtrænge alle forsvarsværker. Det ændrer dog ikke ved, at Oskarsson gør det helt eminent. Med sine lette, skødesløse streger fortæller han en historie, der virker så enkel, men samtidig rammer så dybt. Og som alle gode fortællinger kan den læses på flere planer: som en hurtig handling fra A til Z, som et væld af underfundige detaljer (især ansigtsudtrykkene) eller som en dybere mening.

“En hund, en kat og en mus” er historien om et roligt hus. Man skulle ikke tro det, for beboerne er titlens tre dyr, og de burde jo fare i totterne på hinanden uden ophør. Men freden hersker – næsten for meget. Indbyrdes har de tre aftalt, at ingen driller eller jagter nogen anden. Men man lurer på, om det ikke er en skrøbelig borgfred, for de tre KEDER sig bravt.

Oskarsson er færing, og måske er det det, der går igennem bogen som et lune, denne blanding af hygge og vidder. Og det er ikke uden grund, at bogen er præmieret, for den er et af de værker, der burde varme om hjertet og kalde et smil frem uanset alder. Læs den – og nyd især tegningerne, når det hele eskalerer. Også selv om du måske ikke lige har et barn at læse højt sammen med. Og som en ekstra bonus er der flere af Oskarssons udgivelser på vej på dansk – især ser jeg frem til historien om giraffen Poul, der er træt af at være vegetar.

“En hund, en kat og en mus” fra 2004 er Oskarssons debut som forfatter, og den indbragte ham Vestnordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2006 samt en »White Raven« Special Mention fra International Children`s Digital Library.

Bárður Oskarsson: En hund, en kat og en mus. Oversat af Hugin Eide. Torgard, 2008.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.