- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Tone Kjærnli: Den mørke side af månen

moerkeside“Blive kendt for noget, Kris. Det klarede du. Fanden tage dig! Lort!”
Sådan siger Kim i sorg og vrede til sin bedste ven; Kris, der døde ved en ulykke nytårsaften. Hvordan kommer man videre, når ens bedste ven ikke mere er her?

Kim har det rigtig dårligt. Han passer skolen så nogenlunde men afviser for det meste kontakten til sine klassekammerater. Hans bedste ven Kris mistede livet nytårsaften, hvor de to drenge var sammen. Han balancerede på et trappegelænder og faldt uheldigvis ned i et tomt svømmebassin.

Kim og Chris var nære venner og næsten altid sammen. De er 15 år, en alder, hvor der sker meget både indeni og udenpå. De lyttede til Pink floyd: The dark side of the moon. Kort før ulykken lavede de en liste over ting, de skulle gøre inden de dør: Rejse jorden rundt, tjene mange penge og også “at gøre noget vi ikke tør”. Måske var det det, Kris gjorde den nytårsaften? Hvad der egentlig skete, er Kim ikke meget for at snakke om.

Han murer sig helst inde på værelset. Både lærere, hans mor og især hans søster forsøger at få ham til at åbne sig og snakke om sine følelser.Kim er vred på Kris og samtidig gnaver sorgen og savnet gnaver hele tiden. Skyldfølelse plager ham også, kunnne han have gjort noget for at forhindre ulykken?
Gradvist kommer han op til overfladen og går lidt i byen med nogle af pigerne og opdager på den måde også nogle ting om Kris, som han ikke vidste.

På opfordring skriver han nogle breve til Kris. Det hjælper også, og især er det vigtigt at få sagt, at han altid vil huske ham.

Den mørke side af månen henvender sig til unge fra ca. 13 år. Kim er fortælleren, men der er også meget dialog i romanen. Det er et alvorligt emne, der behandles, men forfatteren, Tone Kjærnli, giver et godt portræt af Kim og hans følelser. Det er smertefuldt , det han gennemlever, men det er også med til at udvikle ham. Ligeledes virker omgivelserne med familie, skole og kammerater ægte beskrevet ( dog er lærernes øgenavne måske lidt søgte.)

Romanen er både for drenge og piger, der kan lide en god men også noget sørgelig historie.

Tone Kjærnli er norsk, der er oversat 3 andre børnebøger af hende.

Tone Kjærnli: Den mørke side af månen. Høst & søn, 2009. – 184 sider