- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Thomas Oldrup: Caritas’ hemmelighed

caritashemmelighedSpændende historisk roman om tidsrejser og mysterier

Jonathan er på ferie hos sin farfar, som bor i en stor lejlighed midt på Gammeltorv i København. Han elsker at være der, da hans forældre er blevet skilt, og alt er blevet så underligt derhjemme, efter hans mor er flyttet væk, og han bor alene med sin far.
Den første nat, han er der, vågner Jonathan ved lyden af gråd og opdager vandpytter på gulvene i lejligheden. Dagen efter opsøger de bedstefarens overbo, som er passioneret samler af historiske ting, for at høre, om han måske har en vandskade, siden der er vand på gulvet hos dem, men han har ingen vandskade, og mysteriet vokser.

Den næste nat oplever Jonathan det samme, men denne gang ser han spøgelset af en ung kvinde, som græder. Han råber på sin bedstefar, men da bedstefaren dukker op, er spøgelset forsvundet, og selvom han trækker en madras ind og sover ved siden af Jonathan resten af natten, får Jonathan ikke meget søvn den nat. Da de bagefter snakker om oplevelsen, viser det sig, at bedstefaren også har set spøgelseskvinden før, og de sætter sig nu for sammen at finde ud af, hvem hun er, og hvorfor hun dukker op i bedstefarens lejlighed.

Da spøgelseskvinden næste nat dukker op i Jonathans værelse, følger han og bedstefaren efter hende, og hun leder dem ned til springvandet på midten af Gammeltorv og ned under springvandet, hvor de finder et hemmeligt rum med en mystisk dør. Spøgelseskvinden giver dem nogle gamle stykker kridt, og med kridtet kan de skrive forskellige årstal på døren, åbne den, og derefter befinde sig i netop det årstal.

Nu går den vilde jagt gennem historiske tider, hvor Jonathan og hans bedstefar forsøger at finde ud af, hvem spøgelseskvinden er, og hvad der er hendes hemmelighed. Undervejs ser de flere kendte historiske personer og finder flere ting, som Jonathan gerne vil have med hjem som souvenirs – men som bedstefaren siger, det er meget vigtigt, de ikke rører ved noget, for så kan de risikere at forrykke noget i fremtiden. Efterhånden som de baner sig vej igennem historien, går det dog op for dem begge, at der er én, der følger efter dem. Hvem er det mon, og hvad vil vedkommende? Og finder de mon ud af, hvem spøgelseskvinden er, og hvad der er sket hende, som får hende til at græde?

Caritas’ hemmelighed er en fantastisk spændingsbog for de læsere, der lige er gået fra de svære letlæsningsbøger og gerne vil finde noget, der ikke er alt for svært, men stadig fænger.
Den har spænding, mystik og tidsrejser – og er et sikkert hit til både piger og drenge. Udover spændingen i selve historien: Hvem er spøgelseskvinden, og finder Jonathan og hans bedstefar ud af det på deres fantastiske rejser gennem tiden – får vi som læsere også et virkelig godt indblik i hverdagens København i forskellige tidsperioder. Udover de interessante kendte historiske personer, vi møder, får vi også et rigtig godt indblik i, hvordan hverdagen foregik, hvilket tøj folk gik i, og hvordan de talte.
Forfatteren skriver selv bagest i bogen, at noget er fiktion, men at der også er sande elementer i bogen. Netop denne blanding af fiktion og fakta gør bogen til noget særligt, og gør det også til en bog, der er meget velegnet til såvel skolebrug som fritidslæsning.

Thomas Oldrup: Caritas’ hemmelighed. Omslag: Palle Schmidt /  Rasmus Funder. Phabel, 2009, 139 sider