- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Thøger Birkeland & Jens Mølbak: Bette Nielses krig

Historien om bette Niels finder sted i Skagen under 2. verdenskrig. Han lever et almindeligt drengeliv men både ham og familien er på hver deres måde involveret i kampen mod den tyske besættelsesmagt.

Niels er omkring 10 år gammel. Han bor i Skagen sammen med sine forældre og lillebroren Kristen og storebroren Martin. Faderen lider af bronkitis og kan ikke klare et fast arbejde, så han får lidt hjælp fra det offentlige. Moren gør rent hos flere af fiskeskipperne. Familien klarer sig altså, selv om der ikke er meget at gøre med. Der er ingen pylren omkring drengene men alligevel omsorg fra forældrenes side. Drengene må være med til at samle brænde fra de er helt, og de får også deres debut på arbejdsmarkedet tidligt: de er mælkedrenge før skolealderen og senere avisbude m.m.

Historien udspiller sig i 1944 og slutter med befrielsen i 1945. Danmark er besat af tyskerne, og Niels lytter – ikke altid åbenlyst – til de voksne og ved, at der er danskere, der modarbejder den tyske overmagt.
Også i familien er det tæt på, og Niels tager del på sin egen måde.

”Bette Nielses krig” er fortalt med humor og lune. Den giver et godt indblik i tiden og den lille families hverdag. Der er ingen kakkelovn i soveværelset og sengen varmes om vinteren op med varme mursten. Uha, man fornemmer, hvor koldt det må have været.
Ved den ældste drengs konfirmation er det nye tøj og festen med de ca 10 gæster samtidig Martins gave fra forældrene, mere er der ikke råd til.

Der er gode skildringer af de enkelte personer og ikke mindst hovedpersonen Niels. Det er en tid med kæft, trit og retning i skolen, men det er også her man møder kammeraterne, og ikke mindst pigerne…
Skole og arbejde fylder en del, men der er også tid til fodbold, badeture og drengestreger samt ikke mindst årets begivenhed: skoleudflugten til Frederikshavn.

Tyskernes besættelse af Danmark præger hverdagen – og historien. Sympatien ligger selvfølgelig hos dem, der modarbejder tyskerne, men der fortælles også om danskere, der sympatiserer med tyskerne. Og der er tyske soldater, som ikke har haft noget valg, og som hellere ville blive hjemme hos familien.

”Bette Nielses krig” er opstået som et samarbejde mellem Thøger Birkeland og Jens Mølbak på baggrund af sidstnævntes artikler i Skagen Avis.

Thøger Birkeland & Jens Mølbak: Bette Nielses krig. Gyldendal, 1992. Forside: Svend Otto S.