- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Sonya Hartnett: Djævelens discipel

Sonya Hartnett: Djævelens discipelVelskrevet og foruroligende roman fra “Down Under”

Latch er en ung mand, der bor sammen med sin dødssyge gamle bedstefar og en gammel gigtplaget tante. Han har ikke noget arbejde. Al hans tid går med at tage sig af bedstefaren, som skal bades, mades og vendes i sengen. I mens laver tanten mad. De lever et trivielt liv.

Bedstefaren er lam over det hele, kroppen er som forstenet, og det eneste, han kan selv, er at rulle med øjnene og sprutte eder og forbandelser ud. En gang var han en farlig mand, der terroriserede sine omgivelser. Især Latch.

Latch vil komme til at overleve sin modbydelige gamle bedstefar, men noget er gået i stykker inde i ham. Der er kommet flere personligheder til, tvillingerne hedder de, som kommer med gode råd og vejledning til Latch. Især når han bliver vred.

Aimee flytter ind i huset ved siden af Latch og betages med det samme af ham. Af hans umiddelbare facon og de sørgelige historier, som tanten fortæller. Aimees kæreste bryder sig bestemt ikke om, at Latch kommer ind i deres liv, og der opstår alvorlige gnidninger. Og tvillingerne står beredvilligt klar i kulissen – parate til at løse de konflikter, Latch har.

Australske Sonya Hartnett har en særlig evne til at skrive historier, der kryber sig foruroligende helt ind på livet af sin læser. Hendes historier er velskrevne og grumme, og denne er ingen undtagelse. Djævelens discipel handler om noget så dystert som ondskab, regulær ondskab. Der er ikke mange nuancer i ondskab, men det er der til gengæld i det menneskelige sind. Det kan gradbøjes og knækkes, hvilket er denne romans omdrejningspunkt. Historien er uafrystelig og uforudsigelig – ligesom Latch.

Af uvisse årsager er kun få af Sonya Hartnetts romaner oversat til dansk. Adskillige af hendes romaner har modtaget fornemme priser, og hun er også nomineret til ALMA 2006.

Sonya Hartnett: Djævelens discipel. Oversat af Else B. Robinson. Gyldendal, 1997. Forside: Thomas Balle. Originaltitel: The Devil Latch