- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Sanne Søndergaard: Kære Dødsbog

”Om præcis 12 dage, 1 time og 55 minutter slutter mit liv. Det ender nøjagtig 15 år efter, det begyndte. Den 2. november udvisker jeg de få spor, Agnes Jacobsen nåede at sætte i den her verden”.

Sådan begynder Kære dødsbog – Umiddelbart lyder det makabert og trist, men Kære dødsbog er faktisk også morsom? Læs bare lidt om forskellen mellem generationerne her: ”Hun (mor) synes, blomstrede nederdele med underskørt er fine – især med en bluse med blondekant til. Yaks!”…”hun ville være Søs fra Far til fire….”. Det gav i hvert fald mig, smil på læben!

Agnes er hovedpersonen, hun er ikke glad for at være 14 år og lidt for tyk. Hun føler sig udenfor og bliver mobbet i klassen. Hun er helt vild med den populære dreng Sebastian, men han ænser hende selvfølgelig ikke.

Agnes’ forældre er egentlig ok, synes hun. Agnes kan godt drikke te med sin mor i en time, men så er det også nok, og hendes far er lettere fraværende – mentalt mere end fysisk, men familien er velfungerende og giver en følelse af helt almindelig familie.

Agnes’ klasselærer forstår ikke Agnes og de problemer hun har, klasselæreren ignorerer nærmest den dårlige stemning i klassen og synes, alt er Agnes’ skyld. Den eneste lærer, der ser og forsøger at snakke med Agnes, er Jacob, hendes tysklærer, men det kører helt af sporet, da en situation bliver misforstået, og rygterne begynder at sprede sig.

Igennem lang tid er Agnes blevet mobbet uden at have gjort særlig meget ved det, men her i de sidste 14 dage af hendes liv, vælger hun at hævne sig på mobberne, på en ret effektiv måde – som jeg ikke vil afsløre her! Men det er rigtig sjovt og involverer action, spænding og Rambo!

Kære Dødsbog giver en utrolig god beskrivelse af, hvordan det er at være teenager, og de problemer, en teenager tumler med. For voksne kan det umiddelbart lyde overfladisk med de trængsler, Agnes har, men da jeg læste bogen kunne jeg godt huske, hvor svært det var at være teenager, og hvor utilstrækkelig man følte sig. Livet kan være meget alvorligt – også når man er teenager.

Jeg synes, det er en sjov og ærlig bog om et dystert emne. Forfatteren skriver godt og troværdigt, og så er det underholdende! Jeg er glad for, at jeg ikke er teenager mere og da endnu mere, efter jeg har læst ”Kære Dødsbog”.

Hvordan bogen ender? Tja det må du selv læse dig til! God fornøjelse!

Sanne Søndergaard: Kære dødsbog, Gyldendal, 2008, omslag: Solveig Agerbak, 213 sider.