- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Robert Muchamore: Arizona Max

James må gå undercover i det ekstremt hårde fængselsmiljø. Missionen er at hjælpe en anden fange med at flygte..

Her er James’ hidtil farligste mission. Som undercover fange i et supersikkert fængsel. Planen er at han skal hjælpe en kvindelig våbensmuglers søn med at flygte. Ikke alene skal han overleve det barske fængselsmiljø, hvor stærke fanger udnytter og mishandler de svage. Han opdager også at Curtis, som han skal befri, er mentalt ustabil og har stærke selvmordstendenser.

Det tredje bind i Cherub-serien er som forgængerne barsk læsning. Muchamore lægger ikke fingerne i mellem i sin beskrivelse af fængselsmiljøet. Her er det klart kun den stærkeste som overlever.
Man kan kun gisne om, hvordan de indsatte er når de efter mange års mishandling og ydmygelse løslades. Selvom mange af fangerne er de værste af de værste kan man ikke andet end få ondt af dem. Særligt fordi få af dem nogensinde har haft en chance.

Arizona Max er åndeløst spændende fra først til sidst. Der er konstant fart over feltet. Men der bliver dog også plads til eftertanke. Jeg spekulerede på om fængslet, ville have været James skæbne, hvis han ikke var blevet opdaget af Cherub. Jeg overvejede også hvordan han ville have klaret opholdet, hvis han ikke havde fået den omfattende træning i kampsport…

I en verden hvor børn tvinges ud i prostitution og bruges som børnesoldater er børneagenter måske ikke så vanvittig en tanke? Men jeg håber dog, at foretagendet Cherub udelukkende er fiktion. Men bøgerne har faktisk et realistisk skær. James opfører sig, på trods af sin træning, i højgrad som andre teenagedrenge. Han er impulsiv og kommer tit i problemer fordi han ikke overvejer konsekvenserne af sine handlinger. Bogen er også barmhjertigt fri for smarte elektroniske science fiction hjælpemidler. Her benyttes kun hjælpemidler, som rent faktisk er til rådighed.

Jeg vil varmt anbefale Cherub til alle som elsker spænding og barske historier. Den har alt hvad en god agentbog skal have. En handlekraftig helt, en ond skurk, fart over feltet og en lille smule kærlighed.

Robert Muchamore: Arizona Max (Cherub Mission ; 03) Oversat fra engelsk af Thomas Munkholt. Phabel, 2008. –
Forside: Mike Huddleston.