- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Randa Abdel-Fattah: Ser mit hoved stort ud i den her?

Randa Abel-Fattah: Ser mit hoved stort ud i den her?Muslimske Amal på 16 år er en sjov og lidt rapkæftet pige. Da hun beslutter sig for at gå med hijab, d.v.s. tørklæde, ved hun, at det sandsynlig vil give problemer. Og det gør det også…

Amal er en 16 årig pige, der bor i Melbourne. Hendes forældre er muslimer, der stammer fra Palæstina, men de har boet i Australien i mere end 25 år. De er veluddannede, moderen er tandlæge med godt job.

Amal går på et af byens bedste gymnasier sammen med andre unge australier af forskellig herkomst. Dog er der ingen der går med tørklæde, så da Amal efter mange overvejelser beslutter sig for at gå med hijab, som det også kaldes, er hun noget bekymret for både skolens og kammeraternes reaktioner.

Amals mor går selv med hijab, men forældrene advarer hende alligevel, om det nu er den rigtige beslutning. Amal vælger hijaben p.g.a. sin tro – og finder ud af at det slet ikke er så let at få en hijab til at sidde rigtigt. Samtidig er hun en åben og engageret teenagepige, der også elsker at se amerikanske tv-serier og at gå på cafè med veninderne.
Hendes bedste veninder på gymnasiet accepterer ubetinget hendes valg, mens andre tror hun er blevet tvunget til at gå med tørklædet. Hun bliver også sat i bås med muslimske terrorister, der udøver handlinger, som hun bestemt tager afstand fra.

Amal er forelsket i klassekammeraten Adam, og han er også varm på hende. Til en fest lægger han op til at de skal være kærester, men det kan hun ikke p.g.a. sin tro. Og det er lige ved at ødelægge deres ellers gode relationer.

Amal har også et par muslimske veninder, hvoraf den ene har mange problemer med moderen, som helst ser hende gift så hurtigt som muligt.
Amal, der er meget bevidst om muslimske kvinders ret til at få en uddannelse og ret til selv at vælge en mand, støtter veninden så godt hun kan.

Romanen er skrevet af en 27 årig australsk kvinde, som er jurist og muslim. Selv om Ser mit hoved stort ud i den her? foregår i Australien, er problematikken helt sikkert den samme for unge muslimske piger i vores del af verden. Og den giver os etnisk danske m.m. et fint indblik i, hvad der rører sig i disse unge.

Amal er både sjov og rapkæftet og fortæller med selvindsigt og ironi om sig selv og sine omgivelser. Hun søger efter identitet og finder den som ung, australsk, palæstinensisk, muslimsk pige. Ved bogens slutning har hun også fundet ud af, hvad hun vil være, nemlig jurist, men først og fremmest vil hun bare være sig selv. ”Uforfalsket og lige fra kilden”, som hun siger.

Amal er dog nok heldigere stillet end en del andre, idet hun nyder stort forståelse og opbakning fra forældrene.

Jeg tror, at piger med både dansk og muslimsk baggrund vil sluge bogen.
Og unge fyre kan sagtens læse med. Fra ca. 14 år.

Randa Abdel-Fattah: Ser mit hoved stort ud i den her? Sesam, 2007. Oversat af Camilla Schierbeck fra engelsk: Does my head look big in this? 2005.