- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Maggie Stiefvater: Vildskab

En ensom pige, en ulvedreng og en hemmelighed

Grace er en ganske almindelig 16-årig pige i high school.

Hun er besat af ulve, selvom hun burde være rædselsslagen for dem. Da hun var 10 år, rev en flok ulve hende af gyngen og slæbte hende med ud i skoven. Men en ulv med gule øjne reddede hende. Han var ikke lige som de andre. Det vidste hun. Han var Sam, det ved hun nu.

Sam, der er menneske om sommeren og ulv om vinteren.

Da Grace og Sam endelig møder hinanden rigtigt, er de allerede forelskede. Det skete dengang i skoven. Der er ingen tvivl om, at de to hører sammen. Men det er sidste år, Sam er menneske. Det er han sikker på. Så de har ikke meget tid til deres kærlighed. Samtidigt er der en ny ulv, der spreder frygt i byen. Jack er vild og ude efter blod. De må stoppe ham, inden for mange dør, og endnu flere bliver forvandlet til ulve.

Jeg var ikke ulv, men jeg var heller ikke Sam, endnu.

Jeg var en lækkende livmoder, bristefærdig ved løftet om bevidste tanker: de iskolde skove var langt væk, pigen på gyngen, lyden af fingre mod metalsnore. Fremtid og fortid, det var det samme, sne og sommer og så sne igen.

Et spindelvæv i mange farver, krakeleret i isen, uendeligt trist.

Det var med skepsis, jeg startede på Vildskab. Fra første side sammenlignede jeg med Twilight. Grace minder lidt om Bella, og Sam er lige så ædel som Edward. En almindelig pige forelsker sig i dyret. Endnu en historie spundet over skønheden og udyret. Men på et eller andet tidspunkt glemte jeg Twilight og levede mig helt ind i Vildskab.

Den er spændende, romantisk og kold. Temperaturen er vigtig i denne fortælling, for når det bliver koldt nok, forvandler Sam sig til ulv. Det gælder om at holde varmen så længe som muligt.

Historien bliver fortalt af både Grace og Sam, og det virker godt. Jeg overgav mig og nød intensiteten i Vildskab. Jeg synes, du skal gøre det samme.

Vildskab er første bind af en serie på tre. Jeg glæder mig allerede til at læse nr. to, der har titlen Lidenskab.

Vildskab, af Maggie Stefvater. Oversat fra engelsk efter “Shiver” af Elizabeth Kiertzner. Gyldendal 2010. 428 sider.