- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Louis Jensen: Karl Kluges dobbelte skattejagt

To drenge kommer på en spændende, utraditionel og ikke helt ufarlig skattejagt. En ond mand uden ansigt er også ude efter skatten.

Karl og Georg er to drenge på 13-14 år. Da Karls bedstefar dør efterlader han ham en kiste, og i den finder drengene bl.a Forvandlingens Bog. Den består af historier, vers og opfindelser, og her støder de på overskriften: Karl Kluges dobbelte skattejagt.
Bedstefaderen har skrevet, at der er for få skatte i virkeligheden. Derfor har han gemt én i den by, hvor de bor – og med tålmodighed og mod kan den findes. Han har tegnet et kort og givet et fingerpeg, hvor de skal starte.

Dette sætter Karl og Georg i gang med at søge, og det ene spor leder til det andet. Hver gang skal de tyde et vers – og det er ikke helt enkelt og til tider ret uhyggeligt. De møder en høj mand i en lang sort frakke – og man kan kun se en del af hans ansigt. Mødet med ham bliver mere og mere uhyggelig, og selv om drengene tror de er sluppet af med ham, bliver han ved med at dukke op.

Sideløbende hermed har både Georg – som er ham der fortæller historien – og Karl forelsket sig i pigen Lisbeth. Georg tør ikke sige det til hende og har det hårdt med, at hans bedste ven er faldet for den samme. Han drømmer om hende og bygger et rullende rødmalet hjerte til hende.

Hvad skatten er, skal ikke røbes her, kun at den ikke består af penge og diamanter.

Karl Kluges dobbelte skattejagt er en spændende historie om en utraditionel skattejagt. Samtidig handler den lige så meget om Georg selv, og om hvad der sker i en pubertetsdrengs sind. Forelskelsen er dejlig, men også forbundet med jalousi og hævnfølelse, der indimellem får ham til at ønske alverdens ulykker for Karl.
Skattejagten er med til at gøre Georg bevidst om disse negative sider i ham selv. Manden uden ansigt er symbolet på det onde, og det onde er også en del af tilværelsen. Georg bliver klogere på sig selv og indser at man kan bearbejde det negative og vælge det positive.

Louis Jensen skriver godt og lidt finurligt, jvf. historien om det røde hjerte.
Georg skal af med sine følelser på den ene eller anden måde og lægger megen energi i det projekt, og det kommer til at spille en vis rolle i handlingen.

Romanen kan læses fra 10 – 11 år og der findes en historie mere: Karl Kluge og ondskaben, som udkom i 1994.

Louis Jensen: Karl Kluges dobbelte skattejagt, første bind om Karl Kluge. Gyldendal, 1992. Forside: Lillian Brøgger.