- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Kirsten Carlsen: En som mig

ensommigUngdomsbog med noget på hjertet.

Ved første øjekast ligner En som mig alle andre ungdomsbøger. Hovedpersonen hedder Mathilde, ligesom hun gør i flere andre bøger. Men der er noget anderledes ved denne Mathilde.

Vi møder Mathilde, da hun skal begynde i gymnasiet. Mathilde er rødhåret, er meget pligtopfyldende, hygger med familien, laver alle lektier, og synger i kirkekor.
Men da hun begynder i 1.G, begynder et nyt liv. For det første bliver hun veninder med Victoria. Den smukke pige alle andre ser op til. Mathilde kan ikke tro, at Victoria vil være sammen med hende. Men det vil hun. Victoria introducerer Mathilde til et helt nyt liv med sprut, fester og fyre.
Og det går ikke stille af sig, skal jeg hilse og sige. Får næsten tømmermænd bare af at læse om de vilde fester og enorme mængder sprut.
I sine branderter laver Mathilde ting, hun måske ikke burde. Som at miste sin mødom, mens en hund slikker hendes tæer. Ikke så romantisk. Det er med Jeppe, som siger det ligeud: Mathilde ikke er en, man forelsker sig i, men en man knalder. Farvel til ham.
Mathilde kæmper med et lavt selvværd. Da hun får hovedrollen i musicalen Moulin Rouge, fatter hun det ikke. Hvorfor vil de have en tyk en som hende? Så begynder slankekuren, som mest minder om anoreksi. Hun taber sig alt for meget. Men hun har kontrol over sit liv og høster store roser for sin optræden. Pludselig er hun et kendt ansigt, og folk vil gerne være sammen med hende. Egentlig går det meget godt.
Hun møder Nicklas. Victorias ven. Det er den store kærlighed. Victoria er bare ikke vild med, at sine venner bliver kærester. Nu begynder nedturen for alvor…

“Jeg glemmer aldrig, hvor mærkeligt det var, da folk omkring mig opdagede, at jeg skulle spille hovedrollen Moulin Rouge. Op til premieren blev byen fyldt med plakater, hvor jeg stod i en lang, rød kjole og kyssede med Edward. Det var totalt mærkeligt at gå ned ad gaden og se sig selv klistret på alle lygtepæle. Edward og jeg var i avisen, radioen og i lokal-tv. Jeg begyndte langsomt at føle mig som en stjerne.”

En som mig er en bog som rammer en i hjertet. Det er en hudløst ærlig bog, som fortæller om lavt selvværd, stjernedrømme, usikkerhed og forvirring.
Det er ikke nemt at være teenager. Det kan forfatteren Kirsten Carlsen tydeligvis huske. Hun skriver med nærvær og nerve.

Kirsten Carlsen er kun 20 år. En som mig er hendes 5. roman. Hendes inspiration er veninder, fester, forældre, andres og egne forventninger og tanker om at være ung i dag.

En som mig, skrevet af Kirsten Carlsen, Politikens Forlag 2009. 272 sider. Kr. 150,00