- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Kazu Kibuishi: Amulet – Stenens vogter

Kazu  Kibuishi: AmuletSælsom og dramatisk fantasy-tegneserie.

Emily og hendes forældre triller afsted på en kringlet bjervej. Det er glat, og bilen glider ud over bjergsiden. Alt er kaos, og det lykkedes kun for Emily og moren at nå ud, før bilen forsvinder i dybet.
Det er et klassisk, tilpas dramatisk startskud for en gedigen fantasyhistorie, der grundlæggende handler om sorg og mod. Og om én, der er udvalgt.

Et par år efter den tragiske trafikulykke flytter Emily med sin lillebror og mor ind i et ret afsides og forfaldent hus. Det er lidt skummelt, men har været i familien i generationer. Oldefar Silas boede her sidst, men han forsvandt på mystisk vis.
Den lille familie flytter ind, og da moren kort efter tages til fange af et klamt tentakelmonster, er et vildt og mystisk eventyr blæst i gang. Emily spiller hovedrollen som den udvalgte – Stenens vogter – og lillebror er følgesvenden, der tvivler lidt, men som med stort mod hjælper sin søster med at fylde rollen ud.
Oldefar Silas skabte mekanisk legetøj og robotter, hvilket også viser sig at være en hjælp i eventyret, og børnene får hjælp en nuttet men handlekraftig lyserød tøjkanin og en tvær robot.
I kulissen står også en gusten elverlignende skabning med spidse tænder og en flydende masse med store reptillignende øjne.

Amulet er første bind i graphic novel-serien om Stenens vogter. Illustrationerne underbygger det sælsomme og lidt uhyggelig univers, der udgør den parallelle verden, som selve historien tager plads i. Men sådan rigtig uhyggeligt synes jeg nu aldrig, det bliver. Selv tentakelmonstret scorer på nutte-skalaen.
Historien er, efter min mening, lidt skabelonagtig, som f.eks. et storyboard til en film, men rummer samtidig masser af stemning og krøllet fantasi, der både bevægede og underholdte mig fra start til slut.

Amulet bliver også filmatiseret. Selvfølgelig.

Læs et interview med tegneren og forfatteren Kazu Kibuishi her

Og se et interview med Kazu Kibuishi her

Kazu Kibuishi: Amulet (Stenens vogter; 1) Oversat af Jan Madsen, tekstredigering: Christian Sand. Carlsen, 2009, – 185 sider
Originaltitel: The stonekeeper (2007)
Pris ved udgivelsen: kr. 249,95