- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Jon Ewo: XXL

xxlAt være en ung fyr størrelse XXL giver visse problemer, bl.a. med piger.

Sådan er det for Bud Martin. Heldigvis er det sommer, og den hurtigt snakkende fætter Jerry, der har styr på det meste, kommer på ferie, på godt og ondt…..

Bud Martin vejer 105 kg og er størrelse XXL. Han elsker mad og er som sådan ikke ked af sin størrelse, selv om det bestemt også har sine negative sider, ikke mindsti forhold til piger. Og så er der noget med en brand på skolen og en gymnastiklærer, der mobber ham p.g.a. hans vægt.
Forældrene er akademikere og – om sommeren – nudister, meget pinligt. Buds verden er langt fra deres, han er genert og siger ikke meget. Han er god til biler og er helt afklaret med, at han skal være mekaniker. Og så kan han lide at lytte til Frank Zappa.
Det er sommer, og fætteren Jerry kommer som sædvanlig på en uges ferie. Jerry er normal size, fuld af energi og med et snakketøj, der sjældent står stille. Drengene kommer godt ud af det indbyrdes, selv om Bud Martin også ind i mellem kan få nok af sin overaktive fætter. Jerry påtager sig på begges vegne at de maler huset. Samtidig skal de helst også ud og fiske, begge drømmer om at fiske den kæmpegedde, der efter sigende skulle være i en af de nærliggende søer.
Selma hedder en af Bud Martins få venner, en pige han også er forelsket i. Hun er også overvægtig og har meldt sig til et nyt tv reality show kaldet Fat Burning Camp.
Bud er lidt bekymret for, hvad det kommer til at betyde for deres venskab. Under en fisketur møder Jerry og Bud pigen Maggie, en sej, sporty pige. Hun er vild med at fiske – og drengene er vilde med hende. Hun bliver inviteret med til Selmas fødselsdag, men Jerry lægger på skift an på begge pigerne, og drengene må begge forlade festen, Jerry med et blåt øje.
Den hektiske uge med fætteren får ende, kedeligt har det ikke været. Bud har fornemmet en vis sympati hos Maggie og sætter sig for, som han siger, ”at kaste snøren ud efter hende”. ”JEG VIL HA´ DET HELE”, råber han afslutningsvis – og det forstår man jo sådan set godt.

Emnet at være overvægtig er det ikke det mest behandlede inden for børne- og ungdomslitteraturen, og det er et godt bud på, hvilke problemer det kan give en ung fyr. De jævnaldrende og andre fokuserer på størrelsen mere end på mennesket inden i. Det er sværere at blive accepteret, og Bud giver udtryk for at det er ”en kendsgerning at en tyksak aldrig nogen sinde i verdenshistorien har bedrevet noget som helst stort.”
XXL er en ungdomsbog for unge fra ca. 14 år. Forældrene er måske en anelse karikerede, men ellers rummer bogen gode personskildringer. Romanen er lidt lang men også sjovog underholdende.
Jon Ewo er nordmand og har skrevet flere andre romaner for unge.

Jon Ewo: XXL. Oversat af Anders Johansen. Forside: Sabine Brandt. Høst, 2009, 272 sider.