- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Johanne Spyri: Heidi

Johanne Spyri: HeidiSpyris gamle klassiker i en dejlig ny fortolkning.

Den forældreløse Heidi bliver som fem-årig afleveret hos sin mutte og menneskefjendske bedstefar, som bor højt oppe i de schweiziske alper.
Heidi er en gæv pige og får hurtigt indrettet sig hos Bedstefar, og den mutte gamle mand tør straks op og forelsker sig i den lille pige. Sammen lever de et isoleret og tilbagetrukket tilværelse i bjergene, og ingen af dem kunne forestille sig et skønnere liv.

Efter nogle år bliver Heidi hentet af sin tante, som sender hende til byen, for at give hende et bedre liv. Her bliver Heidi gode venner med den rige pige Klara, men Heidi er ulykkelig. Hun længes efter bjergene og savnet af Bedstefar gør hende syg.

Historien om den pligtopfyldende Heidi, som med et stort hjerte tager mod de udfordringer livet bringer, udkom første gang i Schweiz i 1881 og på dansk i 1900. Det er en rørende historie, som giver en klump i halsen på store og små, og som stadig fortjener at blive læst.

Det er Ilse M. Haugaard, som har bearbejdet og nyoversat den gamle klassiker, og det har hun gjort særdeles godt. Sproget er blevet nutidigt, men man fornemmer stadig den gamle atmosfære. Også på illustratorsiden er bogen en fornøjelse. Lilian Brøgger har tegnet omslaget, som på samme tid er moderne og tidløst.

 Johanne Spyri: Heidi. Oversat af Ilse M. Haugaard. Sesam, 2006. Forside: Lilian Brøgger