- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Irene Pedersen: Gennemkørende tog

Luka er noget af en skidt knægt, men det er både fascinerende og lidt chokerende at komme ind bag facaden. En supergod ungdomsbog.

Luka på 21 er på bistand, han ryger hash og hænger ud med vennerne. Hashhandlen foregår primært fra hans lejlighed med Jeppe som primus motor. Luka er i konstant pengemangel, og han stjæler og snyder hvor han kan. Når noget er ubehageligt ryger han sig skæv eller drikker sig fuld, og han er tæt på at udvikle en hashpsykose.

Indimellem forsøger han at finde et job, men det bliver altid kun halvhjertet. De bedste stunder er, når han og Tobias mødes på havnen.
Da Tobias får en kæreste, har Luka svært ved at acceptere hende. Han hjælper derfor ikke Camilla, da Jeppe ryger hende skæv og forgriber sig på hende. En historie, der får tragiske følger for Tobias.

Luka har oplevet svigt i sin barndom med en far, der ofte gav problemer, og en mor, der resigneret forsøgte at få det til at hænge sammen. Måske en af forklaringerne på, hvorfor han er blevet, som han er, for alt i alt er Luka ikke noget rart bekendtskab.
Jeppe styrer hashhandelen, men der er også andre på markedet, der ikke accepterer, at nogen sælger i deres område. Der tages hævn, og der bliver ikke lagt fingre imellem.

Luka er bogens fortæller, og man kommer helt ind i hans inderste og får et skræmmende billede af, hvad sådan en utilpasset ung fyr tænker. Romanen er meget velskrevet, og man bliver i den grad fanget af historien.

Irene Pedersen: Gennemkørende tog. Høst & søn, 2011. 209 sider