- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Hjørdis Varmer: Karen fra Hedegården

Spændende fortælling om livet på landet i Danmark for snart 90 år siden.

I 1919 er Karen 13 år. Hun bor på Hedegården med sin familie. Dagen starter kl. 5 om morgenen med at malke køer, og resten af dagen fortsætter med pligter og slid. Der er altså ikke lige plads til fritidsaktiviteter og faktisk knapt nok skole. Mens Karen slider og slæber, dagdrømmer hun om, hvad der vil ske, når hun skal flytte hjemmefra for at komme ud og tjene på en stor gård. Men inden hun når så langt, skal hun lige konfirmeres. Det sidste år hjemme bliver begivenhedsrigt og giver både gode og sørgelige minder.

Karen fra Hedegården er tidligere udkommet i tre seperate bind og er en dansk historisk klassiker, der både er letlæst, gribende og spændende. Forfatteren Hjørdis Varmers social realistiske historie fra det simple og fattige miljø på heden er et velfortalt tidsbillede af Danmark fra omkring forrige århundrede. Varmer fortæller nuanceret om livet på landet, om arbejdsopgaver, som for længst er glemt, og om samfundsforhold og vilkår, som har ændret sig en del. Historien beskriver forskellen på høj og lav, mand og kvinde og fortæller også om drømme, ideer og udlængsel, som har været med til at forme og skabe det samfund, vi har i dag.

Romanen er læsebearbejdet og har en lix på under 20 og henvender sig til både den ikke helt så rutinerede læser, men i høj grad også andre med historisk interesse.

Karen fra Hedegården er stemningsfuldt illustreret af Mette Brahm Lauritsen

Hjørdis Varmer: Karen fra Hedegården ; tegninger: Mette Brahm Lauritsen. – 2. [i.e. samlet] udgave, 1. oplag. – [Hundested] : Vadis, 2008. – 312 sider : ill. Pris: kr. 230,00