- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Herbie Brennan: Purpurkejseren bd. 1-2.

Herbie Brennen: PurpurkejserenPurpurkejseren er død! Purpurkejseren leve!

I ”Feernes krige” måtte Pyrgus gå så grueligt meget igennem for at undslippe en udspekuleret sammensværgelse og komme fra vores verden tilbage til sit eget hjem og sin retmæssige plads som prins af Riget. Nu er det hans tur til at blive kronet til Purpurkejser – men som det skete i første bog, er der intet her, som går så let. Der lægges adskillige hindringer i vejen, fra både forudsigelige og helt uventede vinkler.
I vores verden forsøger drengen Henry at leve op til et gammelt løfte. Han må tilbage til feernes rige, men denne gang står han alene – pensionisten Fogarty, som ledte vejen i sidste bog, har bosat sig i den anden verden og er blevet portvagt for Huset Iris. Og for at hælde ekstra salt i såret, så er Henrys tekniske evner ikke de største, så resultatet er ikke, hvad man umiddelbart ville forvente. Det bliver oplevelserigt for Henry og i høj grad også for læseren.

Der er med andre ord lagt rigeligt i kakkelovnen til vore helte i denne omgang. Ikke alene er de yderst fejlbarlige – de modarbejdes også af både nye og gamle fjender; Lord Hairstreak, ærkeskurk og leder af nattefeerne, står bag intrigen om at få skubbet Pyrgus fra magten for at indsætte hans irriterende halvbror Comma, hvis mor er en sindssyg nattefe.

Silas Brimstone – dæmonologen, der sidst kogte kattekillinger til lim og pønsede på at overtage feernes rige ved hjælp af Beleth (alias Mørkets Fyrste) – spiller stadig en væsentlig rolle. Denne gang har han giftet sig til penge – men hans fejlslagne affære har bragt ham en mægtig fjende på halsen. Heldigvis for ham (og desværre for vore helte) er hans fjendes fjende også hans egen fjende. Nå ja, og så er der jo den oprindelige Purpurkejser, Pyrgus’ far, som jo strengt taget døde i første del af serien, men nu er levende igen. På en måde.

Der sker konstant meget i Purpurkejseren, som er en herlig og forfriskende blanding af et dusin magtintriger, sammensværgelser, et spændende og nuanceret persongalleri, der til sammen fylder flere dimensioner ud. Flere af bipersonerne udbygges i disse bind og fylder således deres karakter og handlingen bedre ud. Et eksempel på dette er Jasper Chalkhill, tidligere kompagnon med Silas Brimstone, der bliver brugt som redskab i sammensværgelsen mod Lysets feer og purpurkejseren. Det er underholdende, og jeg kan derfor ikke gøre andet end at give denne serie mine bedste anbefalinger.

Herbie Brennan: Purpurkejseren bd. 1-2. Oversat af Birgitte Brix. Sesam, 2004
Forside: Melwyn Grant & Ian Butterworth. Originaltitel: The Purple Emperor