- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Henrik Nilaus: Sammenbrud

Det kunne ske…

En søndag rammer en kraftig flodbølge Danmark. I Sønderjylland er Mille alene hjemme med sine to små søskende, da vejret virkelig tager fat og rusker huset. Udenfor starter et begyndende kaos. Folk pakker deres biler og prøver at komme væk
“Skriv! Jeg er bange!” smsser Mille til sin bedste veninde Emma.

Emma bor på Sjælland og følger med i tv. Hun ser, da digerne i Sønderjylland ikke kan holde presset fra vandmasserne, og katastrofen sker. Tusindvis af mennesker dør, og mange meldes savnet.
Mille sender ikke flere smsser, og afmagten og sorgen overtager nu Emmas tanker og hverdag.
Sønderjylland er pludselig både langt væk og utrolig tæt på

Historien om Danmark, der rammes af konsekvenserne efter en flodbølge, fortælles igennem Emma. Hendes verden, som før handlede om gymnasiet, vokser sig pludselig mere intens. Gråtoner sniger sig ind i hendes tanker, samtidig med at kærligheden puffer til hende, da hun kommer tættere på 3g’eren Daniel. Forholdet er ikke ukompliceret, da Daniel er med i en aktivistgruppe, der planlægger en aktion mod klimaministeren.

Sammenbrud er en tankevækkende, bevægende, aktuel og facetteret fortælling om venskab, kærlighed, vrede, had, angst og politik.
Historiens elementer spiller godt op mod hinanden, og sammenbruddet virker realistisk og udfordrende på både individ og samfunds-niveau. Synspunkter og facts snurres ind i fiktionen, uden at det blive didaktisk eller irriterende.

Dramatikken er hele tiden tilstede uden at være overspillet og giver i stedet historien en fortættet og knugende stemning, som gør, at selvom Sammenbrud er en forholdsvis kort roman, strækker den sig ud over sine sider og involverer læseren både på det følelsesmæssige plan og i en klimapolitisk kontekst.

Henrik Nilaus er en forfatter med noget på hjertet.  Hans store force er, at han kan komponere socialrealistiske historier, der trods skyggefulde konturer er nuancerede, levende og kraftfulde.

Henrik Nilaus: Sammenbrud. Høst & søn, 2010.- 119 sider