- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Hans Christian Andersen: Eventyr

EventyrTillykke, H.C. Andersen!

At have en hjemmeside, der hylder den gode fortælling uden H.C. Andersen, ville være en selvmodsigelse. Måske er det også omsonst at anbefale H.C. Andersen – alle kender ham, eller i hvert fald hans eventyr.
Andersen var i høj grad med til at forme børnelitteraturen. Strømningerne lå nu også i den tid, han var en del af, idet man gik fra et samfundssyn der opfattede barnet som en ufærdig voksen. Med romantikken ændredes synet på barnet, der nu blev opfattet som et værdifuldt væsen med en særlig måde at opfatte verden på. Denne verden blev der nu skrevet særlige bøger til, og den moderne børnebog blev skabt. Det skete selvfølgelig ikke på én gang. “Jeg vil se at vinde de kommende slægter,” skrev H.C. Andersen til sin ven B.S. Ingemann, og med sine første udgivne eventyr for børn i 1835 startede magien, som vandt adskillige slægter over hele verden.Man kan argumentere for, at H.C. Andersen i disse dage måske er ved at blive en kende overeksponeret. Men når det er sagt, så er det dog stadig de originale tekster, der er vigtigst. De hæver sig langt op over store tv-shows eller andet gejl.

I forvejen er H.C. Andersens eventyr for børn tilgængelige i adskillige bogudgaver, og de findes også på Internettet. Så hvad er argumentet for endnu en samling af eventyr?
Bogens fysiske form er det første, der springer i øjnene. Den er tiltalende i sit udseende, har en vis tyngde og dufter præcist som et nyt, jomfrueligt værk bør. Springer vi over bibliomanens indledende øvelser i tilgangen til bogen, er det karakteristiske ved netop denne udgivelse dens fantastiske illustrationer.

Det er Flemming B. Jeppesen, selvudlært illustrator, der står bag billedsiden i denne samling eventyr. 156 illustrationer helt præcist, de fleste i farver.
Stilen er naturalistisk og ikke som sådan utraditionel for en eventyrsamling – men beundringsværdigt er det især, at illustratoren lader tegningerne understøtte historierne uden at tilføre eventyrerne noget kunstigt. Der er en ro over illustrationerne. Nuancerne er afdæmpede, men billederne står levende og detaljerede. Jeg tror, at disse illustrationer er af den slags, man nyder som barn og husker som voksen.

27 af illustrationerne fra eventyrsamlingen kan nydes her

Nærværende samling rummer 29 eventyr, hvoraf de fleste selvfølgelig er meget kendte – eller elskede, om man vil. Således strækker samlingen sig fra den muntre gæve fortælling om “Svinedrengen”, den smukke og dybt tragiske “Historien om en Moder”, over klassikeren “Den lille Havfrue” til den længere og knap så kendte “Lykkens Galocher”.
Min personlige H.C. Andersen favorit er “Snedronningen”, så den genlæste jeg først. Flemming B. Jeppesens illustrationer til dette eventyr er skønne og lige i øjet – og hjertet. På s. 108 mærkede jeg således ensomheden og behovet for at tage en ekstra trøje på ved synet af den lille, ensomme, længselsfulde Gerda i Snedronningens kolde, kolde slot.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale denne udgivelse af H.C. Andersens eventyr. Jeg har ikke set eller rørt alle udgivelser, der er udkommet i forbindelse med, at verden har hyldet vores nationaldigter, men denne udgivelse har rørt mig og er helt enkelt i hånden på mig, mens jeg personligt hylder manden, der gav børnelitteraturen så meget – og mig personligt
Hans Christian Andersen: Eventyr. Gyldendal, 2005
Forside: Flemming B. Jeppesen