- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

F. E. Higgins: Den sorte bog – de hemmelige optegnelser.

Ved midnatstide kan man sælge sine dybeste hemmeligheder til en helt speciel pantelåner, som samler dem i en sort bog…

Drengen Ludlow Fitch og pantelåneren Joe Zabbidou ankommer begge en nat til landsbyen Pagus Parvus. Ludlow har tidligere ernæret sig som lommetyv, men er stukket af fra sine alkoholiserede forældre. Joe kommer ikke nogen steder fra, men han har en opgave i den lille landsby. Han åbner en pantelånerbutik og ansætter Ludlow som medhjælper og skriverkarl.

Pagus Parvus terroriseres af den grusomme Jeremiah Ratchet, som ejer det meste af byen. Han sørger simpelthen for, at byens borgere kommer til at stå i gæld til ham, og så tvinger han dem til at gøre ting for sig, som giver dem dårlig samvittighed; det være sig mord eller ligrøveri.
Men Joe’s pantelånerbutik er ikke helt almindelig: Om dagen fungerer den som en regulær butik, hvor folk kan pantsætte deres ejendele, men om natten kan de pantsætte alle deres ugerninger… så de kan sove godt og trygt derefter.
Og hemmelighedernes pantelåner, Joe Zabbidou, venter bare på, at Jeremiah Ratchet skal melde sin ankomst til pantelånerbutikken…

Den sorte bog – de hemmelige optegnelser er delvis Ludlow Fitch’s erindringsbog, delvis F. E. Higgins’ fortælling og ikke mindst en samling bekendelser fra mennesker, som har noget på samvittigheden. Alt er samlet til en sammenhængende roman, som både er spændende, rørende og ikke mindst uhyggelig.
Man hører om landsbyboernes liv, hvad de tænker, hvad de gør og ikke mindst om deres grummeste gerninger. Og Jeremiah Ratchet er den onde selv. Samtidig udvikler der sig et godt partnerskab imellem Joe og Ludlow, som bliver næret af alle de sorte hemmeligheder, de hører. Og man lærer, at mennesket ikke bliver bedre af at bekende sine synder, bare anderledes.

Så på mange måder er Den sorte bog – de hemmelige optegnelser en helstøbt fortælling. Den foregår på et tidspunkt, hvor lokomotivet ikke er kommet til egnen, men man har hørt om fænomenet – og den gammeldags stemning har forfatteren helt styr på: Der er Dickens-stemning over fortællingen, både i persontegningen, men også i handlingen.

Der er planlagt 2 bøger mere, altså endnu en trilogi:
I England udkommer ”The Bone Magician (2008) og The Eyeball Collector (2009)

F. E. Higgins: Den sorte bog – de hemmelige optegnelser. Oversat fra engelsk af Klavs Brøndum efter The Black Book of Secrets. Omslagsill. af David Wyatt, dansk bearbejdelse af Ingo Milton. Sesam 1. Udgave. 2008. 299 sider. Pris: 299,95