- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Egon Mathiesen: Fredrik med bilen

Egon Mathiesen: Fredrik med bilenEn dejlig politisk ukorrekt højtlæsningshistorie om den hvide Fredrik, der kører ud i verden for at hilse og lege med børn i andre farver.

Fredriks bil eksisterer i virkeligheden. Den er god nok; den er parkeret på Vejle børnebibliotek, og når man står der mellem børn og deres bøger, bliver man glad på flere planer. Fordi Fredriks bil er et smukt symbol på, at i børnelitteraturen er alt tilladt, og alt er muligt. Det er det så også på Vejle børnebibliotek, som har hyldet det princip ved at bygge Fredriks gule rutebil, så alle kan få en tur.

Fredrik har en gul rutebil. Sludder, I ved jo godt, at det er Fredriks far, der har den…men det forhindrer ikke Fredrik i at drage af sted i den. Fredriks mission er helt enkelt at finde sorte børn. Det bringer Fredrik og læseren vidt omkring forbi mange lande med mange forskellige farver børn; gule, røde, brune, sorte og hvide – ligesom Fredrik. Moralen er klokkeklar, i hvert fald for Fredrik; hudens farver gør ikke forskel på mennesker (nej det passer ikke…).

Fredrik med bilen er en god dansk børnebogsklassiker. Den udkom første gang i 1944, og herefter har den rullet ud med adskillige af generationer af børn og deres forældre. Egon Mathiesens historie om Fredrik er et enkelt mesterværk, der lever og holder sig i live på børnenes præmisser. Børn er ikke fordomsfulde eller kritiske, men nysgerrige, fjollede og fantasifulde, og Mathiesens glade fabulerende og poetiske fortælling er derfor som en god leg. Teksten involverer læseren med sine gentagelser og selvmodsigelser i tekst og billede.
Illustrationerne, som Mathiesen supplerede sin historie med, er enkle og morsomme. Min personlige favorit-illustration i Fredrik og bilen er en farvepalet med små børneansigter i forskellige farver. Denne illustration husker jeg helt tydeligt fra mit barndomseksemplar af Fredrik med bilen, som nu er slidt helt op og er væk. Men nu har jeg så et nyt frisk eksemplar. Det bliver aldrig så slidt, som mit første var, men det er stadig mit klippekort til Fredriks rutebil, som kører, når jeg vil.

Egon Mathiesen skrev flere gode højtlæsningshistorier, som f.eks. Aben Osvald, Mis med de blå øjne og Bugivugi og hans fire sønner. Sidstnævnte er også netop genudgivet af Gyldendal og er ligesom Fredrik med bilen velegnet til højtlæsning for børn mellem 2 og 6 år.

Egon Mathiesen: Fredrik med bilen. Gyldendal, 2006. Forside: Egon Mathiesen