- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Doris Buchanan Smith: Husker du smagen af brombær?

Rørende historie om at være barn og miste sin bedste ven

Bogens fortæller er bedste venner med Jamie. De er jævnaldrende, bor på samme vej og leger sammen hver dag.

Jamie er fuld af spilopper. Indimellem kan han godt blive for meget. Men for det meste har de de sjovt sammen. Det er sommer, og de venter på at brombærrene bliver modne. I mellemtiden hjælper de Jamies nabo, mrs. Houser med at fjerne biller fra hendes vinstokke i haven. Pludselig kaster Jamie sig ned på jorden, og det ser umiddelbart ud som om han blot skaber sig. Men han er blevet stukket af en bi, og fordi han er overfølsom, koster det ham livet.

Husker du smagen af brombær? er en meget rørende og samtidig utrolig ærlig fortælling om, hvordan børn reagerer på døden – noget, der kan virke som en abstrakt størrelse for et barn.

Spørgsmål som hvad der sker, når man dør, og om man selv bør holde op med at spise, grine og leve når ens bedste ven dør er nogle af de spørgsmål, som hovedpersonen stiller sig selv.

Bogen viser desuden læseren, at der er lys på den anden side, men at det kræver en vis indsigt for at nå dertil. Denne indsigt kan meget vel komme fra en voksen. For bogens hovedperson kommer indsigten da det går op for ham, at Jamie ville ønske at han levede videre, blev glad igen og fortsatte med at plukke brombær, ligesom de plejede at gøre.

På trods af, at bogen er udgivet i 1973 er historien jo meget aktuel, da der stadig ikke tales meget om hvad børn føler, når de mister. Denne bog sætter fokus på skam- og skyldfølelserne, følelsesoversvømmelsen, forvirringen og de mange spørgsmål, børn ofte ikke tør eller formår stille når de mister en de holder af.

Husker du smagen af brombær? er letlæst og appellerer mest til børn, men voksne kan i høj grad også få glæde af at læse den, idet den giver et indblik i børns sorgreaktioner. Som i bogen kan børn blive så overvældet af tanker indvendig, at de ikke formår at udtrykke sig, men Doris Buchanan Smith formår virkelig at være et talerør for børn, der mister.

Doris Buchanan Smith: Husker du smagen af brombær? Illustreret af Charles Robinson. Oversat af Ragna Kaiser. Gyldendal, 1991.- 81 sider
Originaltitel: A taste of blackberries