- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Cornelia Funke: Blækhjerte

Cornelia Funke: BlækhjerteForestil dig at have evnen til at læse ting eller ligefrem personer ud af en bog og ind i virkeligheden..

Meggie lever en rolig og charmerende bogfyldt tilværelse sammen med sin far Mo, som er bogbinder. Han skaber de smukkeste værker ud af gamle bøger og forstår at reparere og forvandle bøger, der er slidte af ælde, så de igen kommer til deres ret. Selvom der er bøger alle vegne i hjemmet, læser Mo aldrig højt for Meggie, og det har en forklaring, der er både fascinerende og uhyggelig. For mange år siden læste Mo højt af romanen Blækhjerte, og resultatet var forfærdeligt – ud kom krigsherren Blækhjerte og hans gustne lejesvende. Med grumme og nederdrægtige værdier som ondskab og grådighed har de fundet plads i vores verden, som de selvfølgelig forsøger at overtage. Og de har ikke glemt Mo og hans fantastiske læseegenskaber.
Snart er Meggie og Mo på flugt. De får hjælp af bogvenner – men hvem kan de stole på? Og kan fiktionen overtage virkeligheden?

»Forskrækket pustede hun tændstikken ud – hun huskede det stadig klart mange år senere! – knælede ned foran det regnvåde vindue og kiggede ud. Og dér stod han.«

Rigtige bognørder vil sluge og elske Blækhjerte, der sprudler af fantasi og er en vidunderlig hyldest til litteraturens verden. Fra første side prøver forfatteren Cornelia Funke ihærdigt men smidigt at lokke læseren ind i Blækhjertes virkelighed, som rummer både action, eventyr, tragedie og humor. Personligt synes jeg, at historien er lidt længere i spyttet end hendes fantastiske Tyvenes Herre. Måske fordi hun drejer historien anderledes, end den måske vender i ens fantasi, når man først har taget præmissen til sig?
Hvorom alting er, er Blækhjerte et klart Must-read for alle sande bibliofile, som har forstået og mærket bøgers magi på eget liv.
Cornelia Funke: Blækhjerte bind. 1.-2. Oversat af Erik Egholm. Sesam, 2007
Forside: Carol Lawson. Originaltitel: Tintenherz

Blækhjerte er filmatiseret med bl.a. Brendan Fraser og Helen Mirren i hovedrollerne – klik ind på filmens hjemmeside og se traileren her