- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Cecilie Eken: Sikkas fortælling

Medrivende fantasyfortælling med et interessant strøg af græske myter, spænding, kærlighed og en god del mystik.

Hele sit liv har Sikka har boet på den samme lille ø, hvor hun hver morgen må overvinde sin dødsangst og sammen med sin søster kravle rundt på en enorm klippevæg for at indsamle det kostbare taurempulver. Længe har hun haft lyst til at rejse derfra, tage til et sted langt væk, hvor hun ikke behøver at frygte for at styrte ned eller arbejde hele sit liv. Hun havde dog aldrig regnet med, at denne redning skulle komme i form af et enormt skib udefra, og endnu mindre, at hun nogensinde kunne finde styrken til at gå imod en af de magtgulde kimerer. Især kimererne selv er meget opsatte på at finde forklaringen på denne utrolige handling og denne interesse kommer til at betyde alt for Sikkas liv.

Cecilie Ekens roman er en virkelig god og medrivende fantasyfortælling, der ved hjælp af et godt plot, flot sprog og velbeskrevne personer formår at underholde læseren hele vejen igennem.
Personerne er alle sammen overbevisende unikke og nuancerede, så man aldrig er helt sikker på, hvem man skal holde med, og Sikka selv er beskrevet på en virkelig realistisk måde, der stikker dybere end den gennemsnitlige teenagepige-type. Eken har i den grad formået at få skabt nogle gode intriger personerne imellem og en god dybde i alle dem, man møder, så det er rigtig dejligt at se en fantasyforfatter, der også har overskud til at kæle sådan for detaljerne i sine personer.

Handlingen er god, spændende og har et godt flow, selvom der indimellem kan opstå nogle små ”spændingspauser”. Det kræver derfor en lille smule tålmodighed at læse Sikkas fortælling, men ikke så meget at det udelukker de mere eventyrlystne børn eller unge.

Tempoet og den kærlighedshistorie, der væves ind i fortællingen er en del af grunden til, at der nok er flest piger, der vil få glæde af den, men drengene kan sagtens læse den, med mindre de kræver fart, spænding og eksplosioner non stop.

En ekstra detalje, der er interessant at følge, er den virkelig overbevisende måde hvorpå forfatteren bevæger sig i det antikke græske samfund, der udgør romanens baggrund. Dette fungerer rigtig godt og giver historien et unikt og spændende udgangspunkt, man ikke ser så ofte i dansk fantasy.
Sproget er rigtig godt uden at være for højtflyvende eller filosofisk, det beskriver på en tilpas malende måde alt af nødvendighed og udelader uvigtige detaljer, så man behøver ikke væreprofessor eller kunstner for at lade sig dykke ned i Ekens univers uden at drukne.

Grundlæggende kan jeg derfor ikke gøre andet end at råde alle til at læse Sikkas fortælling, om ikke andet så for at se et rigtig godt stykke håndværk vi danskere helt sikkert kan være stolte af, fantasyelskere eller ej.

Cecilie Eken har to gange modtaget Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger. Første gang var i 1997 for Sikkas fortælling.
Læs mere om Cecilie Eken på hendes hjemmeside

Cecilie Eken: Sikkas fortælling. Gyldendal, 1997.- 188 sider