- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Cassandra Clare: Dæmonernes by

Cassandra Clare: Dæmonernes byClary må indse, at hun ikke er helt almindelig, da hendes liv pludselig efterstræbes af dæmoner.

Dæmonernes by er første bind i “Dødens instrumenter” – en serie, der lover en god blanding af spænding, drama, romantisk og alskens ondskab og monstre.

15-årige Clary bor i New York sammen med sin mor. Moderen er kunstner, og Clary er en ganske almindelig teenager – lige indtil en dag hun er på diskotek sammen med vennen Simon. Som den eneste overværer hun, hvordan en lille gruppe unge mennesker jager og dræber en ung mand, som svinder ind til ingenting, da han dør. Snart går det også op for hende, at hun er den eneste, der kan se morderne, og en ny verden åbner sig for hende.

Det er en verden, hvor dæmoner, vampyrer, varulve og troldmænd har deres gang, og hvor en langvarig krig udspiller sig lige der, hvor almindelige mennesker ikke kan se. Hun tiltrækkes af skyggejægeren Jace, og han måske af hende, men det er en farlig verden, hun har stiftet bekendskab med. Da hun vender hjem, er hendes mor forsvundet, hjemmet er endevendt, og en dødsensfarlig dæmon venter på hende i skyggerne.

Der er vist ingen tvivl om, at Dæmonernes by nok skal blive et hit – den er velskrevet og spændende, og forfatteren håndterer de utallige elementer i historien levende og let; tillige bliver den serveret i en ekstremt flot indpakning, der signalerer, at den både rummer noget for drenge og piger (hvad den da også gør). Der er masser af action og livstruende situationer, der kun undslippes med nød og næppe, men der er også en teenageheltinde, som er fanget mellem den dragende skyggejæger og vennen Simon, som vist egentlig gerne vil være mere end en ven.

Men først og fremmest er der melodrama – Clary åh-så-almindelige liv viser sig selvfølgelig snart at være alt andet end almindeligt, og Dæmonernes by er i høj grad også historien om en pige, der lærer sin families hemmeligheder og historier at kende. Og opdager, at verden skjuler så meget mere, end det utrænede øje kan se.

Der er tydelig inspiration fra Buffy, vampyrernes skræk – omend Clare tager sin fortælling mere alvorligt, men det er det samme mix af kamp og kærlighed (og visse strejf af humor, der lyser godt op i historien), som gør, at den uden problemer kan læses af teenagere såvel som deres forældre med sans for god underholdning.

Serien har sin egen hjemmeside her, som dog er på engelsk

Cassandra Clare: Dæmonernes by (Dødens instrumenter ; 1). Oversat af Mette Skot Perschke efter City of Bones. Borgen, 2008. Forside: Cliff Nielsen.