- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Bent Haller: Knut og køter

Bent Haller: Knut og køterKnut synes, Drude er den bedste i verden! Men da sømanden Daddy går i land, må Knut kæmpe for sin drømmekvinde! Fantasifuld og forunderlige fortælling om den store kærlighed.

Knut er forelsket i Drude! Selvfølgelig er han det – Drude er nemlig den perfekte kvinde. Hun er sød og venlig, smuk og vidunderlig og så er Drude den 5-årige Knuts mor!

Knut og Drude bor alene sammen i en lejlighed og deres liv sammen er en dans på roser. Mens Drude er på arbejde, laver Knut mad, så de kan spise og hygge sig sammen indtil de sidst på dagen falder i søvn, hånd i hånd, i den store seng i soveværelset. Drude og Knut er det perfekte par og Knuts liv er perfekt.

Men idyllen er truet for i kulissen lurer sømanden Daddy. Daddy er Knuts far og de fleste dage om året, sejler han på de syv have. Men når Daddy en sjælden gang går i land, bliver der vendt op og ned på livet i den lille lejlighed. Drude forvandler sig til en fnisende skolepige, Daddy kræver al hendes tid, og Knut bliver forvist fra sin plads i soveværelset, hvor døren pludselig både skal være lukket og låst!

Godt og grundig træt af sin rival driver Knut rundt i gaderne. Her møder han Køter, en talende, kæderygende hund, som viser sig at have et trick eller to i ærmet. Køter forstår Knuts problemer og lover at hjælpe Knut med at skaffe Daddy af vejen. Køter har mange ideer. Med talende skipperlabskovs, dansende blomster og det der er værre, sender Køter og Knut Daddy på galeanstalten med et voldsomt tilfælde af landsyge.

Igen er alt ved det gamle – næsten. For prisen for Knuts lykke er høj, og spørgsmålet er, om Knut er klar til at sælge sin sjæl for et liv med sin elskede Drude. Bent Haller har gjort brug af gamle historier i denne usædvanlige kærlighedshistorie. Både fortællingerne om Ødipus og Faust er fantasifuldt brugt i Knut og Køter, men historien er sat i en moderne og fornøjelig ramme.

Sproget er fantasifuldt og sprudlende, og det er en fornøjelse af følge historien med den gammelkloge og spøjse Knut som fortæller.

Der er mange grunde til at læse Bent Hallers bøger. En af de ting, jeg bedst kan lide er, at intet emne er tabu og alt er tilladt. Intet emne er for småt, for ligegyldigt, for chokerende eller for voldsomt til at danne grundlag for en god historie for både børn og voksne.
Sådan skal det være!

Bent Haller: Knut og køter. Høst og søn, 2007.
Forside: Cato Thau-Jensen