- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Benni Bødker: I Herrens navn

iherrensnavnHistorisk roman fra korstogenes tid

Kirstines forældre er døde af middelalderens store plage, spedalskhed, og hun er helt alene i verden. Hun finder hurtigt ud af, at hvis hun skal overleve, må hun skifte kønsidentitet – at være en pige er risikofyldt, at være en dreng giver langt flere muligheder.
Hun møder korsridderen Albrekt, som samler penge ind til det kommende korstog til Estland; penge, som Kirstine beskyldes for at stjæle.
Hun ender i fængsel for tyveri, og for at undslippe Mestermanden melder hun sig frivilligt til korstoget. Det viser sig, at Albrekt også er med på rejsen, og at han har en anden dagsorden end lige omvendelse af hedninge. Kirstine er med på sidelinien – hvilken hemmelighed gemmer den mystiske ridder på…

I Herrens navn er en historisk roman, som tager udgangspunkt i Korstoget til Estland i 1219, hvor kong Valdemar, senere Sejr, invaderede landet med den største danske hær nogensinde. Egentlig for at omvende de hedenske estere, men muligheden for handel med østlandene har nok også drevet den gode Valdemar. Faktaviden, som jeg har erhvervet fra bogens sidste 2 sider…

Romanens stærkeste side er sproget: kort og fyndigt bliver man ført igennem den unge Kirstines trængsler. Først på den farefulde færd over vandet og senere i det store slag ved Lindanæs. Forfatteren har endog sin egen forklaring på Dannebrogs tilsynekomst under slaget, hvilket dog ikke skal afsløres her. Dernæst er der gode skildringer af lokaliteterne og detaljer om de omgivelser, personerne bevæger sig i. Man er ikke i tvivl om, at forfatteren kan sit historiske stof og er god til at formidle det.

Kirstine optræder som en rigtig heltinde, men jeg kan ikke se bort fra min fornemmelse af, at hun er anbragt i rollen, fordi forfatteren vil have pigerne til at læse bogen. Hvor stor er sandsynligheden for, at en pige optræder som dreng, som smed, som eventyrlysten tyv, som deltager i et blodigt slag – uden at blive afsløret. Var nærsynethed en udbredt lidelse i Middelalderen?
Hvis Kirstines personlighed var blevet skildret langt mere dybdegående, end tilfældet er her, så kunne jeg måske have accepteret hende som superhelt, men i stedet føler jeg mig lidt snydt.

Sandt at sige, så vidste jeg ikke meget andet om de estiske korstoge, end at det var dér, det danske flag faldt ned fra himlen. I Herrens navn er en dramatisering over emnet, interessant og spændende, hvis man er videbegærlig. Men bogen mangler “nerve” – der er lagt en distance til personerne, som gør bogen uinteressant som skønlitterært medium.

Benni Bødker blogger på benniboedker.dk.

Benni Bødker: I Herrens navn. Omslag: Peter Madsen. Gyldendal 2009. 203 sider