- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Annika Thor: Sandhed eller konsekvens

En rigtig pigebog om venskab, intriger og mobning.

Lidt vemodigt husker jeg, hvordan det var at være pige i syvende klasse. Dagsordenen blev pludselig totalt ændret. I stedet for legekammerater fik man slyngveninder, og der gjaldt helt andre regler for samværet. Sær kemi gjorde, at drenge blev anderledes interessante at være sammen med eller i hvert fald at snakke om. Drillerier blev til mobning, og man skulle være ualmindeligt kvik og holde tungen helt lige i munden for at kunne følge med i alle de rollespil, der pludselig blev udspillet for øjnene af en.

Pigen Nora på tolv vender tilbage fra sommerferie og sygdom, og bedsteveninden Sabina er helt forandret. Hun er blevet meget fikseret på sit udseende og drenge, og hun går nu arm i arm med en anden pige. Nora er simpelthen som luft for hende. Ensomheden tynger Nora, og hun sætter alt ind på at vinde Sabina tilbage. I krig og kærlighed gælder alle kneb, og her er en situation, hvor begge dele er repræsenteret. I kampen for at nå Sabinas niveau og blive indlemmet i hendes verden tromler Nora hensynsløst over den stakkels og uheldige Karin, der i forvejen er perfekt tilpasset offerrollen og er et oplagt mobbemål. Karin bliver et simpelt redskab i intrigen, og Nora ændrer sig gradvist fra en sød pige til et selvoptaget teenagemonster.
Efterhånden kulminerer handlingen, og tingene løber ikke overraskende løbsk.

Romanens titel henviser til legen af samme navn. En leg, hvor de unge kan udfordre hinanden, og hvor de selvfølgelig går over stregen. Det hører med til at blive ældre; at prøve sig selv og andre af. Når piger gør det, er det med følelserne som redskab. Annika Thor forstår at fremstille disse mekanismer på en meget autentisk måde. Hendes evne som forfatter er bl.a. at beskrive børns tanker og følelser udenom den voksne og bedrevidende stemme. Man møder hende faktisk kun til sidst, da hun lader Nora tage en beslutning, som er meget voksen. Det er ikke en direkte utroværdig drejning i historien, men nok ønsketænkning og et vink med en vognstang.

Denne bog vil være relevant læsning for rigtig mange piger, der kan identificere sig med handlingen og dens personer, ligesom at romanen også vil være god at arbejde med f.eks. i opgavesammenhæng. Romanen stiller spørgsmål, som ikke alle bliver direkte besvaret. Hvert kapitel indledes med korte retrospektive tanker fra Nora. Det er hende, der fortæller historien, og hendes tanker og beskrivelse af historiens udvikling gør hende levende og nuanceret.

Sandhed eller Konsekvens modtog i 1997 den svenske litterære pris August som bedste ungdomsbog. På mit folkebibliotek lever bogen, trods den lidt outdaterede forside, endnu på grund af en evigtgyldig tematik, som appellerer til de fleste piger – og deres veninder – fra 11 års alderen.

Annika Thor: Sandhed eller konsekvens. Oversat af Eva Glistrup.  Fremad, 1998. Forside: Per Jørgensen. Originaltitel: Sanning eller konsekvens