- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Annemette Sørensen: Fangen på Djævleøen

fangenpaadjaevleoenNår det er skæbnesvangert at være forud for sin tid…

Rejs tilbage til første halvdelen af 1800-tallet og mød 13-årige Martha. Hun er netop ankommet til den fjerntliggende og forblæste klippeø Christiansø, hvor hun skal i huset hos kommandanten. Det er en hård tilværelse med slidsomt arbejde fra tidlig morgen til sen aften, der venter Martha, men det er ingenting mod den barske opvækst, hun har haft i Københavns fattigkvarterer, hvor mad hver dag og tag over hovedet på ingen måde var en selvfølge.

Op til Christiansø støder Djævleøen, der huser et fængsel med landets allerfarligste fanger. Især livstidsfangen doktor Dampe, også kaldet Djævledoktoren, er berygtet. Det hedder sig, at han blev arresteret, fordi han ville slå kongen ihjel, men efterhånden går det op for Martha, at sagen forholder sig anderledes. Soldaten Rolf og kommandantens kone nærer en vis sympati for doktor Dampe og forklarer hende sammenhængen: at han sidder fængslet, fordi han taler imod kongens enevældige magt og i stedet ønsker oplysning og medbestemmelser til folket.

Djævleøen siges at være umulig at flygte fra, men inden længe er Martha hvirvlet ind i en række dramatiske begivenheder – med livet som indsats.

Scenariet i Fangen på Djævleøen er taget fra den historiske virkelighed. Doktor Dampe var en af Danmarks første demokratiforkæmpere og blev livstidsfængslet på Christiansø, hvor han fik hjælp til sin brevveksling af en ung pige. Men eftersom historien skildres fra Marthas synsvinkel, får man en mere levende tilgang til de historiske fakta. Martha er en livlig karakter, man følger hendes tanker og handlinger, og hun kan stille spørgsmål på læserens vegne. Ligesom kommandantens brutale magtposition på øen og Marthas refleksioner derover kan ses som et billede på de enevældige herskers desperate forsøg på at bevare deres totalitære magt i en tid, hvor hele Europa er under store forandringer, og folkelige bevægelser begynder at røre på sig.

Samtidig med, at historien om doktor Dampe fortælles gennem Marthas nye tilværelse på Christiansø, rulles der også op for de barske begivenheder, der har ført til, at hun er blevet anbragt som tjenestepige hos kommandanten. Man fornemmer klart, at hun ruger over en dyster hemmelighed, der truer med at indhente hende.

Fangen på Djævleøen er en dramatisk og tankevækkende fortælling, der giver mulighed for at smage på fortiden: at opleve Danmark i en tid, hvor de love og goder, som vi nyder godt af i dag, ikke var indført. Jeg havde faktisk aldrig hørt om doktor Dampe, før jeg læste bogen, eller i hvert fald ikke bidt mærke i ham på trods af, at de ideer og tanker, han var fortaler for, i høj grad ligner dem, som senere blev vedtaget i Grundloven. Han var bare uheldig at være mere end tyve år for tidligt på den.

Annemette Sørensen: Fangen på Djævleøen. Omslag: Jette Aagaard Enghusen / Lars Gabel. Høst, 2009, 224 sider.