- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Anders Johansen: Sult og svig under sydkorset

Anders Johansen: Sult og svig under sydkorset Tre venner på ca 17 år rejser rundt i Bolivia i en ferie. Kærlighed og venskab, fattigdom og uroligheder – er væsentlige ingredienser i Anders Johansens nye roman

Jonas, Rune og Tiana tager til Bolivia i ferien mellem 2. og 3. g. Rune og Tiana er kærester, Jonas og Rune er bedste venner. Det er ikke helt ukompliceret, for Jonas er også lun på Tiana. Tiana står ikke på god for med sin far. Alligevel er inspirationen til rejsen kommet fra ham. Han leverer nemlig teknologi i form af ventiler til pipelines til et stort firma, Petrol Amazon, i Bolivia. Reelt er det amerikansk ejet og har eneret på udvinding af olie og naturgas. Tiana er medlem af Greenpeace og er ofte i stor opposition til sin far.

Bolivia er noget af et kulturchok for de tre unge rygsæk-rejsende: Slum og fattigdom, gadebørn og åbne rendesten, snuskede hoteller med kakerlakker. Kort efter ankomsten til La Cruz bliver de opsøgt af Carlso Hernandez, som er sikkerhedschef i Petrol Amazon og kender Tianas far. Han inviterer Tiana, Rune og Jonas på besøg i firmaet. De er ikke meget for det, men Tiana får dog noget ud af det, nemlig en adresse på et center, der beskæftiger sig med Amazonas dyreliv. Her skulle hun kunne få opfyldt sin drøm om at se en puma.

De tre venner rejser rundt i landet og besøger bl.a. en sølvmine, hvor fattige bolivianere arbejder under usle forhold. De oplever også politiske uroligheder og demonstrationer mod de store tømmerselskaber og oliekonsortiers rovdrift på det fattige land. Politiet sættes ind, og det går barsk til.

Flere gange støder de på en lille indianer i et plettet dyreskind, og Tiana er lidt skræmt og føler sig iagttaget.

Indimellem bliver Tiana, Rune og Jonas uenige om, hvor de skal tage hen. Der opstår også missteming efter lidt kæresteri mellem Jonas og Tiana, men de holder sammen og når til sidst på deres rejse frem til Amazon-området. De går i byen og møder lokale unge – og Jonas får sin længe ønskede seksuelle debut.

Senere opsøger de Centro Amazonia, den adresse de fik af Carlos Hernandez, men det viser sig at være et helt andet foretagende end forventet. Pludselig er de tre venner brikker i et farligt spil, der handler om magt, narko og ikke mindst penge – og hvor et menneskeliv fra eller til ikke har stor betydning. Redningen viser sig heldigvis på mirakuløs vis…

“Sult og svig under Sydkorset” er en roman om unge og deres engagement og glubende appetit på livet, om drifterne og den besværlige kærlighed og om forholdet til forældrene med en blanding af sundt oprør og egoisme. Rejsen er også et væsentligt tema i romanen. Bolivia og mødet med andre kulturer giver de unge nyt indblik i globaliseringen og uretfærdigheden i verden.
Samtidig giver rejsen indsigt og erkendelse i eget liv. Her tænkes bl.a. på Jonas, som er romanens fortæller. Han ville ikke acceptere moderens kæreste og fik ham til sidst ud af huset og moderens liv. En handling, som under rejsen kommer til at nage ham mere og mere.

”Sult og svig under Sydkorset” kommer rundt om meget, men som den dygtige og engagerede fortæller Anders Johansen er, får han det hele til at hænge sammen. Romanens dramatiske afslutning, som ikke skal røbes her, er efter min mening lige usandsynlig nok. Det skal dog ikke hindre nogen i at læse Anders Johansens gode og velskrevne historie.

Anders Johansen: Sult og svig under sydkorset. Modtryk, 2005. Forside: Henrik Koitzsch